BITTERBALLEN
& CHAMPAGNE
Pourquoi
pas?
sjiek
SNACKEN
Bij bitterballen denk je waarschijnlijk aan een bruine kroeg en schuimend bier, maar wist je dat deze op-en-top Nederlandse snack erg goed smaakt bij champagne?
Het knapperige en vette van de bitterbal past erg goed bij een frisse van champagne. Net als kroketten en andere gefrituurde verrassingen. Dus haal snel je Airfryer uit het vet en organiseer een heerlijk Hollands snackavondje.

fout
& NIEUW
Bij champagne denken sommige mensen automatisch aan oliebollen en oud & nieuw. Fout! Niet alleen omdat je elke dag champagne kunt drinken, maar vooral omdat de combinatie oliebol en champagne vrij dodelijk is. Hier lees meer over dit wijdverspreide misverstand. Nee, er is één bal die verrassend goed gaat met champagne: de bitterbal.
De bitterbal werd uitgevonden tijdens de tachtigjarige oorlog, de opstand tegen de Spaanse regering. Een Spaanse kok bedacht hem, met tapas in zijn achterhoofd. Maar dan gemaakt met Hollandse ingrediënten die voorhanden waren. Hij ging de broodragout, die de Batavieren al maakten van overgebleven vlees, vet, water en brood frituren en tadaa: de bitterbal was geboren.

BALLEN &
bubbels
In de 18e eeuw ontstond de Nederlandse borrelcultuur. In zijn literaire Amsterdamse kroeg serveerde Jan Barentz zogenaamde ‘schnecks’. De belangrijke schrijvers die hier hun inspiratie haalden, kregen trek van alle bier en jenever en hier speelde de uitbater op in door kaas en worst te serveren. Zijn vrouw maakte op een goede dag ronde kroketten van overgebleven ragout die in de smaak vielen en toegevoegd werden aan het snack-arrangement. De benaming bittergarnituur sloeg op het bittertje, een kruidendrank, waarbij deze Hollandse hapjes werden geserveerd. Inmiddels is ons drinkgedrag behoorlijk veranderd. Jenever en kruidenbitters zijn uit de gratie geraakt en in plaats van bier kiezen we vaker voor een mixdrankje of cocktail. Of, als je iets bijzonders wilt drinken met minder alcohol, dan neem je champagne. Maar de bitterbal is gelukkig gebleven.