BUBBELS

BUBBELS

BUBBELS
 

Scroll Down

Vonkelwijn

of champagne?

Heel veel landen hebben hun eigen bubbelwijn. Wat hebben ze gemeen en wat maakt champagne anders?
 

In Zuid-Afrika kennen we vonkelwijn, in Spanje cava en in Italië spumante en prosecco.

Wat is nou het verschil tussen deze bubbelwijnen en champagne? Nou, allereerst dat champagne alleen uit de Champagne mag komen. Franse mousserende wijn die uit een andere regio komt, mag zich crémant noemen. Een ander verschil met bijvoorbeeld prosecco is dat champagne wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. De vergisting van de wijn vindt plaats in de fles. Vervolgens blijft champagne minimaal 15 maanden rijpen. Cava, gemaakt volgens dezelfde methode, minimaal 9 maanden.

Glas champagne berg op de achtergrond

lekker
COMPLEX
 

Ook worden er voor de bubbelwijnen andere druiven gebruikt. Champagne wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en meunier, cava van macabeo, xarel-lo en parellada en prosecco van glera-druiven. De smaak van champagne is meestal wat verfijnder en complexer dan van andere bubbelwijnen. Dit komt door het klimaat en de rijpingstijd. Door de langere rijpingstijd heeft champagne, naast frisse en fruitige smaak, ook vaak wat diepere, aardse tonen. Spumante wordt bijvoorbeeld in een tank gefermenteerd en mist daardoor de gist-aroma’s en is daardoor wat schuimiger, zoeter en jonger van smaak.

Glazen champagne

“PLEASURE WITHOUT CHAMPAGNE IS PURELY ARTIFICIAL.”
 

5 glazen champagne worden ingeschonken
twee meiden met een glas champagne
Glas bubbels
taart en champagne

Priceless

Voor een goede fles champagne betaal je ook wat meer dan voor andere bubbels. Niet alleen omdat het productieproces intensief en lang is, en oogsten bijvoorbeeld met de hand gebeurt. Daarnaast is het aantal druiven schaars, omdat de dit wettelijk aan banden is gelegd. En omdat er sowieso veel meer vraag is dan aanbod. De hele wereld wil graag champagne drinken, terwijl er maar een beperkte hoeveelheid wordt gemaakt. Deze hoeveelheid hangt ook nog eens af van het weer. Als een deel van de oogst klappen krijgt door extreme vorst, worden er minder flessen gemaakt en stijgt de prijs. 
 

THERE IS MORE 
to explore...

Do's & donuts

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten op een rij.

Read more

Pretty pink

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht!  

Read more

De kop eraf

Het ziet er spectaculair uit om een fles te openen met een zwaard, mes of strijkijzer, maar echte liefhebbers vinden het een doodzonde: sabreren.

Read more