Hoe 

HEURT

het?

Scroll Down

CHAMPAGNE

Etiquette

DE ETIQUETTE VAN CHAMPAGNE

 

Mag je champagne sabreren? Hoe houd je een champagne-glas vast? Wat is het beste moment om van champagne te genieten? Kortom: hoe heurt het eigenlijk?

 

Een fles champagne is een prachtig cadeau om te krijgen, maar sommige mensen zetten hem als een trofee in de woonkamer, met het voornemen om hem op een feestelijk moment te drinken. Jammer! En vervolgens durven ze hem niet te openen, omdat ze niet precies weten hoe je champagne op de juiste manier serveert. Daarom een korte cursus champagne-etiquette. En zorg dat je het cursusmateriaal bij de hand hebt...

champagne cadeau

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR VOOR CHAMPAGNE?
 

Allereerst: zorg dat je champagne altijd koel drinkt. Liefst zo’n 8-10 graden. Zet hem een half uurtje van tevoren in een ijsemmer met ijs en water, dan is hij lekker koel. Of leg hem twee uurtjes in de koelkast, voordat je hem serveert. Als je een fles cadeau krijgt, dan maak je hem niet meteen open. Want hij is waarschijnlijk niet op temperatuur en dat is zonde. Serveer champagne nooit té koud, want dan kun je hem niet meer goed proeven. En doe ook nooit ijsblokjes in je champagne!

Moët

HOE BEWAAR JE CHAMPAGNE?

 

Champagne als trofee in de boekenkast neerzetten is dus niet hoe het heurt. Champagne bewaar je namelijk in een koele, donkere omgeving. Dan blijft de smaak het beste bewaard. Maar bewaren is eigenlijk zonde, tenzij het een heel speciale vintage is, een champagne van een bepaald jaar. Champagne heeft gerijpt in de kelder en als hij in de winkel staat, is hij klaar om te drinken. Als je hem te lang bewaart, dan gaat de kwaliteit achteruit, dus dat is een beetje zonde.

Wil je weten of je een vintage-champagne hebt of wat voor type champagne je hebt gekregen? Hier vind je meer informatie.

champagne inschenken

WELK GLAS GEBRUIK JE VOOR CHAMPAGNE?

 

Champagne drink je bij voorkeur uit een flûte, maar het liefst een beetje een tulpvormige en niet te hoge flûte, want anders kun je de champagne niet goed ruiken. Het is afgelopen jaren een trend om een coupe-glas te gebruiken. Dat ziet er misschien leuk uit, maar zo ontsnappen de bubbels wel snel uit het glas. Toch een coupe gebruiken? Zorg dat je dan in ieder geval kleine beetjes champagne inschenkt. Heb je geen speciale champagne-glazen? Geen probleem. Je kunt ook gewoon een wijnglas gebruiken. Zeker voor speciale vintage-champagnes, want zo komen de complexe smaken nog beter tot hun recht. Doe de champagne-glazen nooit in de diepvries om ze te koelen, want anders verwatert de champagne door de condens.

 

TIP

Als het een nieuw glas is, of als het te goed is schoongemaakt, dan krijg je weinig belletjes in je glas. Pro-tip: je kunt met een schroevendraaier, voorzichtig, een klein krasje maken, dan kunnen de belletjes zich beter vormen. Zet champagne-glazen niet in de vaatwasser, want dan worden ze te schoon.

Champagne openen

HOE OPEN JE CHAMPAGNE?



Verwijder voorzichtig het bovenste deel van het folie (dus niet alles) en het ijzeren netje rond de kurk, door het ringetje zes keer half rond te draaien. Zo blijft het korfje nog even op zijn plek, zonder dat de kurk meteen wegschiet. Dan trek je het ijzeren netje rustig los. Ondertussen houd je de fles onder een hoek van 45 graden. Houd de kurk stevig onder de duim, want hij kan door de hoge druk al uit de fles schieten. Vervolgens houd je hem stevig vast, bijvoorbeeld met een theedoek of servet, terwijl je de fles rustig draait. Je draait dus nooit de kurk! Met een zacht plopje verlaat de kurk de fles. Plof! Laat champagne nooit knallen en spuiten, tenzij je een topsporter bent en net een Grand Prix hebt gewonnen, want dat is doodzonde voor de fijne mousse, oftewel de bubbels. Het heeft heel veel tijd en moeite gekost om deze belletjes erin te krijgen, dus het is jammer als deze er met een knal meteen uit schieten. Datzelfde geldt trouwens voor sabreren. Dat ziet er misschien leuk uit op Instagram, maar echt goed is het niet voor de champagne. Bovendien is het best gevaarlijk. Voor de zekerheid: een fles champagne schudden doen we dus ook niet.

champagne inschenken

HOE SCHENK JE CHAMPAGNE IN?

 

Champagne inschenken is een kunst. Als je het glas een beetje schuin houdt, dan gaat de champagne niet enorm bruisen, maar kun je hem rustig inschenken. Begint het toch onstuimig te bruisen, schenk dan eerst andere glazen in. Na het inschenken zet je de fles in de ijsemmer of terug in de koelkast, zodat de champagne op de juiste temperatuur blijft.


Hoe verleidelijk ook, begin niet meteen met drinken. Kijk eerst naar de belletjes en de kleur van de champagne. Ruik dan aan de champagne en neem dan een slok. Je hoeft de champagne niet te ‘walsen’, rond laten draaien in je glas, want dat is bij champagne niet nodig. Laat de champagne even in je mond rondgaan om hem goed te proeven.

Hier lees je meer over hoe je champagne proeft.

champagne in bad

HOE HOUDT JE EEN CHAMPAGNE-GLAS VAST?

 

Je houdt het glas aan het steeltje vast en niet aan de kelk. Zo voorkom je dat de champagne te warm wordt, want dat is zonde van de smaak. Sommige mensen houden het glas aan het voetje vast, want dat zou extra chic zijn. Dat is leuk voor de geoefende drinker, maar niet per se noodzakelijk.

Proosten

PROOST JE MET CHAMPAGNE?

 

Proosten met champagne is prima. Je mag zelfs de glazen even tegen elkaar aantikken. Dat is een traditie die stamt uit de Middeleeuwen. Het is een bevestiging van het bijzondere moment, waarbij je elkaar natuurlijk wel even moet aankijken. Ook wordt wel gezegd dat het is bedoeld om te zorgen dat elk zintuig meedoet met de champagne-ervaring.

 

Moët & Chandon

WANNEER DRINK JE CHAMPAGNE?
 

En dan tot slot: wanneer is het beste moment om van champagne te genieten? Nou, het leuke is: champagne is de enige drank die je op elk moment van de dag kunt drinken. Vanaf het ontbijt tot diep in de nacht, in een fijne club. Sommige mensen denken dat champagne alleen bedoeld is voor een speciale gelegenheid, zoals een huwelijk of oud & nieuw, maar het leuke van champagne is dat je elk moment bijzonder kunt maken door een glas van deze bubbelwijn in te schenken! Meer over de beste drinkmomenten, lees je hier.

Samenvattend: wees niet bang om een fles champagne te openen, want ingewikkeld is het niet. Het belangrijkste is dat je er van geniet en dat je een moment net wat bijzonderder maakt met een mooi glas champagne.