CHAMPAGNE TO
FRAME

Pourguoi

pas?

art 
PAIRING 

Er is geen leukere tijdsbesteding dan een avondje kunst kijken in art-galleries. Een fijne plek om nieuwe mensen te ontmoeten en inspiratie op te doen. Natuurlijk met een glaasje champagne erbij. In veel wereldsteden is dit al een trend.

Mucha voor Ruinart

kunst &
BUBBELS

Champagne en kunst hebben elkaar altijd aangetrokken. Al in het begin van de 18e eeuw werden schilders van de kunststroming art nouveau gevraagd om posters te ontwerpen voor champagnehuizen. De verleidelijke vrouwelijke vormen en gouden kleuren perfect aansloten bij de wereld van deze schuimwijn.


HEDENDAAGSE KUNSTENAARS

Afgelopen jaren hebben ook veel hedendaagse kunstenaars ontwerpen gemaakt voor de verpakking van bijzondere champagnes, zoals de Japanse polkadotprinces Yayoi Kusuma voor Veuve Clicquot of de eigenzinnige Britse kunstenaar David Shrigley voor Ruinart. Op hun beurt worden kunstenaars ook geïnspireerd door champagne en komen deze flessen en quotes over champagne regelmatig voor in schilderijen.

VERSIERPOGING

Een ander bekend schilderij met champagne is van de impressionistische kunstenaar Édouard Manet. Op zijn Bar aux Folies Bergère, waarin champagne en andere dranken van de barkaart als een soort stilleven zijn afgebeeld. En natuurlijk zijn Chez Père Lathuille, waarbij een jongeman het champagneglas van een vrouw vast heeft, terwijl hij haar probeert te versieren.

David Shrigley voor Ruinart
Yayoi Kusuma voor Veuve Clicquot
Selwyn Senatori

ARTIST

fuel

Een hedendaagse kunstenaar waarbij het thema champagne een glansrol speelt is Selwyn Senatori.

 

Champagne in the Morning is een veelzeggende tekst die regelmatig in zijn neo-pop-kunst terugkomt net als grote flessen bubbels. Senatori: "Champagne is onlosmakelijk verbonden met het kunstenaarschap. Het wordt al eeuwen door ze genuttigd. Het is the artist fuel. Ook is het deels rock ’n roll, non conformistisch en een fuck you naar het lineair denken."