HOREN,
ZIEN &
ZWIJGEN

Scroll Down

GEBRUIK JE

zintuigen

Champagne is altijd een feestje om te drinken. Maar hoe proef je champagne écht? Hoe weet je dat je een goede champagne in je glas hebt? In een paar simpele stappen leggen we uit hoe je champagne proeft. Want champagne proeven doe je met al je zintuigen. Je luistert, kijkt, voelt én proeft.

CHAMPAGNE PROEVEN - HOE DOE JE DAT?


Luister bij het inschenken hoe de bubbels ruisend en knetterend hun weg naar het oppervlak zoeken. Kijk naar de belletjes. Hoe fijner deze zijn, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Ook de temperatuur van de fles en het soort glas bepalen hoeveel bubbels je ziet. Deze belletjes schieten als een idioot heen en weer. Sommige bewegen sierlijk als een spiraal. Allemaal op weg omhoog. Als ze al stoppen voordat ze het oppervlak hebben bereikt, dan kun je de champagne beter laten staan. 

Kijk vervolgens naar de kleur. Hoe lichter deze is, hoe jonger de champagne. Rijpe champagne is meer goud- of abrikooskleurig. Tip: als je de wijn tegen een witte achtergrond houdt, kun je de kleur beter beoordelen. Tot slot: een champagne moet helder zijn, dus als er bijvoorbeeld stukjes kurk in je glas zweven, pak dan liever een ander glas.

Glas champagne

RUIK,
KIJK
 

Neem niet direct een slok, maar ruik aan de champagne. Steek je neus in het glas en ruik kort en krachtig. Walsen (het glas bewegen) is niet nodig, want de bubbels brengen de aroma’s vanzelf naar boven.  Als je de champagne niet ruikt, dan is hij waarschijnlijk niet meer goed of in ieder geval niet lekker. Of je bent neusverkouden, natuurlijk. Ook dan kun je de champagne beter laten staan, want het is natuurlijk zonde als je hem niet goed kunt proeven.

Neem vervolgens langzaam een slok en laat deze door je mond 'rollen'. Ervaar de sensatie van de bubbels. Proef je een dominante smaak of juist een heel lichte smaak? Een grove bubbel of ragfijne belletjes? Hoe fijner de bubbel, hoe beter de kwaliteit. Hoorde je bij het openen een harde knal, zonder dat dit de bedoeling was? Dan heb je te maken met een mindere kwaliteit, die veel koolzuur bevat en minder fijne bubbels. 
 

Vrouw proeft champagne

EN
proef!

Je proeft verschillende smaken. Als de champagne een tijdje in het glas zit, ontwikkelt de smaak zich. Bij elke slok proef je weer nieuwe smaken. Het begint met primaire aroma’s, zoals wit fruit en limoenbloesem van de chardonnay, kersen en viooltjes van de pinot noir en aardbeienaroma van de meunier-druif. 

De secundaire aroma’s komen van de rijping op gist. Denk aan toast, brioche en boter. Hoe langer de gisting was, hoe verfijnder deze aroma’s. Tot slot de tertiaire aroma’s die te danken zijn aan de rijping. Perzik, honing, eikenhout of kruiden. Elke champagne is uniek, wat het proeven altijd tot een feestje maakt. 

Glazen champagne
Close up van glazen champagne
Sommelier proeft
champagne tasting

ORGANISEER EEN CHAMPAGNE-PROEVERIJ

De beste manier om champagne te leren drinken is door het te doen. Hoe leuk is het om samen met een groep collega's een champagneproeverij te organiseren? Door verschillende stijlen champagne naast elkaar te drinken en te vergelijken leer je deze beter herkennen. Zo proef je het verschil tussen een 'brut' en een 'demi-sec', tussen een vintage en een non-vintage champagne. Je kunt zelf een proeverij organiseren, maar je kunt dit ook doen onder leiding van een professional. Nog leuker is het natuurlijk om naar de Champagnestreek te gaan en daar een tasting te doen bij een champagnehuis. Dan zie je meteen wat er allemaal bij komt kijken om deze bijzondere drank te maken.

THERE IS MORE 
to explore...

Drinkmomenten voor champagne

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten voor champagne op een rij.

Read more

Rosé champagne

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht! Wat is het en hoe drink je het?

Read more

Hoe maak je champagne?

De druiven, het plukken, het maken, het rijpen. Champagne heeft een naam hoog te houden, dus de makers moeten voldoen aan de strengste regels.

Read more