DE
KOP ERAF

Scroll Down

SABREREN IS
zonde

SABREREN IS ZONDE

Er zijn mensen die deze indrukwekkende openingstechniek te vuur en te zwaard verdedigen, maar echte champagneliefhebbers moeten er niets van hebben. Okay, toegegeven: het ziet er grappig uit, maar is eigenlijk een beetje zonde voor de champagne. Al die moeite die is gedaan om die ragfijne bubbels in de fles te krijgen en dan gaat de kop er met grof geweld af. En dan het idee dat je ook maar iets van dit kostbare goud verspilt. Hoe open je een fles wel.
 

OPENEN IN STIJL

Met een zucht... Eerst verwijder je de folie rond de kurk en open je het het muselet (kapje), door het oogje 6 keer te draaien. Laat dit losjes over de kurk zitten. Houd de onderkant van de fles 45 graden schuin, pak een theedoek en leg deze over de kurk. Draai vervolgens de fles, niet de kurk (!) en houd deze stevig vast. Laat de druk in de fles de kruk langzaam naar boven kruipen door de druk. Je hoort een lichte zucht en probeer de kurk vooral niet te laten ploppen, want dat is zonde van de bubbels.

Vrouw met fles in hand

Niet té
koel

Champagne drink je koel, maar niet té koud, want dan komt de smaak niet tot zijn recht. De ideale temperatuur is 8 graden. Dit krijg je door hem een half uurtje in een champagnekoeler met twee delen water en één deel ijs te zetten of vier uur onder in de koelkast te leggen. Schenk een beetje in en zet hem weer terug op ijs of in de koelkast.

Wijn walsen in een glas

FLÛTE OF
coupe?

WELK GLAS?

Champagne serveer je in een champagneflûte. Liefst niet een te hoge, want dan kun je de champagne niet goed ruiken. Een witte-wijnglas kan trouwens ook prima. Als je een complexere champagne serveert is dit zelfs beter, want dan komen de aroma's nog beter tot hun recht. Champagne drinken uit een coupe kan ook, maar het nadeel is dat de bubbel snel verdwijnt. Schenk in dat geval steeds kleine beetjes champagne in.

SCHENKTIP

Houd bij het inschenken de bodem vast met je duim in de ronde onderkant (de ziel). Als je het glas een beetje schuin houdt, dan schuimt de champagne minder. Schenk niet te veel in, want dan krijgen de aroma’s geen ruimte. Schenk een champagneflûte niet voller dan driekwart van het glas en schenk een tulpvormig glas tot net over de bolling.

flutes
rij van flessen
glazen
zwart wit

STIEKEM TOCH
sabreren?

WEES VOORZICHTIG!

Wil je van het openen van de fles toch een ceremonie maken, doe dan het vooral voorzichtig. En alleen met échte champagne, want met een minder dikke fles wordt het gevaarlijk. De techniek van sabrage is trouwens ontstaan tijdens één van de veldslagen van Napoleon, rond 1812. De Franse cavaleristen hebben er toen een traditie van gemaakt. 
 

CHAMPAGNESABEL

Zorg dat de fles gekoeld is. Verwijder de capsule, het muselet en alle folie rond de hals. Plaats je duim in de ziel (holle onderkant), laat de fles rusten op je vingers en neem in je andere hand de champagnesabel. Houd de fles in een hoek van 45 graden en je arm gestrekt. Zorg dat de fles in een veilige richting wijst. Pas op voor mensen en voorwerpen die in de weg staan. Zoek de verticale gietnaad van de fles. Laat de sabel een paar keer over de gietnaad glijden om meer gevoel te krijgen. Houd de sabel (sabre) met het lemmet schuin tegen de fles en niet helemaal plat. 

VLOEIENDE BEWEGING

Durf je het aan? Strijk nu met een krachtige, vloeiende beweging de sabel van beneden naar boven en raak met de sabel de kop van de fles. Stop niet als je daar bent, maar maak de beweging af door je arm te strekken. Gebruik niet te veel kracht. Door de druk in de fles komen glassplinters niet in de champagne terecht, dus deze kun je gewoon drinken. 

LEKKER
doorbubbelen..

Rosé champagne

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht! Wat is het en hoe drink je het?

Read more

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Champagne bewaren voor dat ene moment? Doodzonde! Creëer gewoon een bijzonder moment, want de meeste champagnes zijn het allerlekkerst als ze direct uit de kelder komen. Hier zijn wat praktische tips over het openen en bewaren van champagne.

Read more