DESTINATION
CHAMPAGNE

 

Pourquoi

pas?

 

TIPS VOOR DE
champagnestreek

GA NAAR DE CHAMPAGNE
 


Champagne is fantastisch om te drinken, maar ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Een betere omgeving om de wereld van bubbels te ontdekken is er niet. Hier zijn wat gouden tips, zodat je het onderste uit de champagne-kan kunt halen.

Reims

reisje
REIMS 

 

BEZOEK EEN

CHAMPAGNE-HUIS


 

Reims is de bruisende hoofdstad van de Champagne en wordt ook wel Petit Paris genoemd. En terecht.

Het is enorm leuk om een aantal grote of kleinere champagnehuizen te bezoeken en zo meer te leren over deze drank. Bijvoorbeeld Ruinart en Veuve Clicquot moet je gezien hebben. Daarnaast heeft de stad ook nog een aantal andere leuke bezienswaardigheden die een tripje de moeite waard maken.

Het is de stad waar de meeste Franse koningen werden gekroond, in het prachtige gotische bouwsel Notre-Dame de Reims. Ook de Palais de Tau, het aartsbisschoppelijk paleis, is het bezoeken waard. Er is bovendien een keur aan traiteurs, wijnshops en patisserie-zaken, in dit charmante stadje. 

Er zijn geweldige wijnbars en restaurantjes in deze stad, die 's nachts ook bovengronds tot leven komt. Bijvoorbeeld bij Aux 3 P’tits Bouchons of L'Epicerie Au Bon Manger. In de buurt van de kathedraal zitten Gabrielle en Nonna, voor als je liever Italiaans hebt. De eerste heeft een prachtig uitzicht en rooftop-terras!

champagnestreek

WAAR LIGT DE
Champagne?

De Champagnestreek ligt ten noordoosten van Parijs. Het champagnegebied is onderverdeeld in 5 regio’s. De bekendste zijn Reims en Epernay. De champagnestreek is eenvoudig te bezoeken met de auto of lekker met trein.

Wijngaard
Avenue de champagne
Kasteel
Moet
Hautvillers

heilige der

heiligen

BEZOEK DE ABDIJ VAN HAUTVILLERS

 

De Abdij van Hautvillers is een soort heilige grond voor champagne. Hier werkte topmonnik Dom Pierre Pérignon tientallen jaren aan het verbeteren van champagne.

Hij experimenteerde met sterkere flessen en ijzeren kapjes om de kurk om een tweede gisting op de fles mogelijk te maken, zonder dat de flessen explodeerden. Ook monnik Thierry Ruinart leefde in dit klooster. Zijn visie vormde de inspiratie voor het oudste, nog bestaande champagnehuis Ruinart.

In 1794 viel het klooster in handen van Jean-Remy Moët. Het is een bedevaartsoord voor champagneliefhebbers die het graf van champagne-monnik Dom Pierre Pérignon komen bewieroken. In de regio kun je ook geweldige champagnetripjes maken. Bijvoorbeeld op de fiets, of, als je iets minder sportief bent, dan kun je ook een privé-tour boeken met een luxe busje.

episch centrum

ÉPERNAY

TIP: BEZOEK ÉPERNAY
 

In Épernay komt champagne uit de kraan. Bij wijze van spreken dan. Dit ogenschijnlijk nietszeggende provinciestadje in Frankrijk is wereldbekend geworden door deze machtige drank.

De hoofdstraat het niet voor niets Avenue de Champagne. Hier staan de huizen van grote merken als Moët & Chandon en Mercier, maar ook een verzameling indrukwekkende herenhuizen. Het leuke is dat onder de straat kilometers lange champagnekelders en tunnels liggen die ook een soort geheime stad vormen. Als je weet hoeveel flessen hier liggen, kun je nooit meer normaal over deze straat lopen. Grijp de kans om een paar champagnehuizen te bezoeken, want dan krijg je pas echt ontzag voor de meest smakelijke uitvinding op aarde. 

champagnekelder

boek
EEN TOUR

BOEK EEN

CHAMPAGNE-TOUR

 

De Champagne is een indrukwekkende streek om doorheen te rijden, maar het meest bijzondere speelt zich af in de kelders van de verschillende champagnes. Het is absoluut de moeite waar om een bezoek te brengen aan één of meer kelders. Hier krijg je een indruk van hoe champagne wordt gemaakt en kun je bovendien een glaasje proeven. Bijvoorbeeld Moët & Chandon biedt verschillende champagne-tours aan. Tip: boek wel vooraf, want ze zijn enorm populair.