DO &
DONUTS

Scroll Down

drink
MOMENTEN

Champagne is één van de weinige dranken die je eigenlijk op elk moment van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. We zetten een paar fijne drinkmomenten op een rij.

Champagneontbijt

breakfast

BUBBELS
 

CHAMPAGNE-ONTBIJT


Wat is er lekkerder dan een uitgebreid champagne-ontbijt in bed? Uitslapen op zondag en dan verrast worden met een luxe ontbijt. Een frisse, fruitige rosé champagne maakt het extra bijzonder. Lekker bij een knapperig croissantje of bagel, versgebakken bacon en bij voorkeur wat hartige gerechtjes. Liever uitslapen? Champagne is ook heerlijk bij een uitgebreide brunch of romantische picknick.

Champagne met bites

Aperitivo

CHAMPAGNE-APERITIEF


Champagne als aperitief is een feestelijke start van de avond. Neem een lekkere brut champagne. Fris, lichtzurig. Dat is goed om eetlust op te wekken, en gaat erg goed bij verschillende hapjes. Denk aan blini’s met crème fraîche en kaviaar, knapperige Franse-kaassoesjes, een oestertje, rillettes van makreel of andere vishapjes. Of gewoon een stukje flammkuchen, een knapperige kaasstengel of een bitterbal.

mooi gedekte tafel

Champagne
diner

Waar je een lichtere, jonge champagne voor het eten drinkt, zijn er ook champagnes die passen bij het diner. Dit zijn vaak wat complexere en rijpere champagnes, zoals vintages. Elke champagne gaat goed bij specifieke gerechten, dus als je een lekkere champagne hebt liggen, kijk dan even waar deze mee matcht. Een blanc de blancs combineert bijvoorbeeld goed bij lichte visgerechten en groenten. Een (extra) brut past mooi bij kalf of kip. Ook rosé champagne gaat lekker met verschillende gerechten, zoals Aziatische gerechten of fruitsalades. Lees hier meer over welke champagnes combineren met welke gerechten.

Diner
Aperitieven met champagne
Schaduw
Kaasplank

zoet
MINDER GOED

CHAMPAGNE TOE

 

Een veelgemaakte fout is dat champagne wordt geschonken bij zoete (na)gerechten. Foei, dat is erg zonde. Alleen als de nagerechten niet te zoet zijn, dan kan je een klik krijgen. Bij kaas gaat een blanc de noirs champagne erg goed, gemaakt van alleen rode pinot noir en meunier-druiven. Een vintage champagne die wat rijper is, past vaak goed bij een wat rijper kaasje. Een demi-sec kan bij profiterolles, een meringue of een fruitsalade. Als het maar niet te zoet wordt, dus.

 

WIE ZOET IS...

 

Krijgt geen lekkers. Champagne en zoet gaan dus gewoon niet goed samen. Punt. Dus oliebollen en champagne met oud & nieuw? Niet doen! Donuts met champagne? Don’t! Waar komt het idee vandaan dat champagne en zoet goed samengaan? Vroeger, toen er enorm veel suiker in champagne zat, werd het wel geschonken bij zoetigheden, maar tegenwoordig is champagne veel droger en is het zonde om dit te serveren bij taart, desserts en andere suikerwerken. 

THERE IS MORE 
to explore...

Terug in de tijd

Experimenterende monniken, ontploffende flessen, overwonnen veldslagen en koninklijke feesten. Hier de geschiedenis van champagne in een notendop.
 

Read more

Soorten champagne

Hoeveel soorten champagne zijn er? Welke soorten Moët & Chandon zijn er? Hoeveel liter zit er in de allergrootste champagnefles? Wat is het verschil tussen sec en een doux champagne? Welke drie druiven zorgen voor de ultieme combinatie? Dankzij een paar leuke weetjes, spreek je straks vloeiend Champagne.

Read more