OPEN
DIE FLES!

Scroll Down

BEWAREN?

pourquoi?

WAT IS DE HOUDBAARHEID VAN CHAMPAGNE?


Af en toe duiken er flessen champagne op uit vervlogen tijden, zoals een Veuve Clicquot uit 1825. Maar dat is gelukkig een uitzondering, want champagne wordt vooral gemaakt om te drinken. Deze wijn der wijnen kun je namelijk niet oneindig bewaren. Maar wat is de houdbaarheid van champagne. De precieze tijd hangt af van de kwaliteit van de druif, het formaat van de fles, de kurk, de samenstelling en de omstandigheden hoe hij wordt bewaard. 

Fles champagne openen

READY TO
drink!

HOE LANG KUN JE CHAMPAGNE BEWAREN?


Laten liggen is dus eigenlijk doodzonde. In principe kun je champagne meteen drinken. Hij heeft immers net zo lang in de kelder gelegen tot hij op dronk is, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Drink hem het liefst binnen een jaar op. Vintage champagnes kun je wel wat langer laten liggen, maar liefst niet meer dan vier jaar. Prestige champagnes zijn gemaakt van de beste druiven en hebben langer gerijpt en kun je dus ook wat langer bewaren. Tien tot vijftien jaar.


WORDT DE CHAMPAGNE BETER VAN BEWAREN?
 

Nee. Onthoud: champagne is geen bewaarwijn. Champagne drink je sowieso nooit jong, want de fles heeft al een rijpingsproces van minimaal 15 maanden doorgemaakt voordat jij hem in je handen hebt. Als hij uit de kelder komt, dan is de smaak al optimaal. Beter wordt hij dus niet. Er wordt wel eens beweerd dat je champagne net zo lang kunt bewaren als hij in de kelder heeft gelegen, dus dat je een fles na 5 jaar rijping nog 5 jaar kan bewaren. Dat is niet waar. Je loopt het risico dat de kwaliteit vermindert, dus dit is echt zonde.

Champagne selfie

COLD

& dark

HOE BEWAAR JE CHAMPAGNE?


Champagne houdt niet van licht, niet van temperatuurschommelingen, niet van trillingen en niet van tocht. Verder is het een heel gemakkelijke gast. Het liefst bewaar je champagne op een constante temperatuur tussen 10 en 12 graden in een donkere kelder met een luchtvochtigheid van 80. Maar als je geen kelder of klimaatkast hebt, zoek dan gewoon een donker, koel plekje op. Een keukenkastje bijvoorbeeld.

Champagne openen
Flessen champagne
Fles champagne openen
Fles champagne openen

Lepeltje = fabeltje

HOE BEWAAR JE EEN GEOPENDE FLES?


Als je de champagne hebt geopend, kun je hem in de koelkast nog een dagje bewaren, maar wordt de bubbel wel minder. Met een vacuüm wijnstopper nog een dagje langer, maar hoe meer champagne uit de fles is, hoe eerder de bubbel verdwijnt. Een zilveren lepeltje in de hals steken? Dat is een fabel. Gewoon snel opdrinken, als je van een fijn bubbeltje houdt.
 

fles champagne

hoe
LANG?

HOEVEEL TIJD BLIJFT CHAMPAGNE GOED?


Het antwoord hoe lang je een fles champagne kunt bewaren is dus best ingewikkeld, omdat het val veel verschillende facturen afhangt. We vatten bovenstaand verhaal nog even voor je samen:

  • als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen, nadat de fles is geopend.
  • champagnes die geen jaartal hebben (oftewel non-vintage champagne), zijn 9 maanden houdbaar
  • vintage champagnes (dus met jaartal) zijn een jaar houdbaar
  • prestige champagne zijn houdbaar van 10 tot 15 jaar

 

druiven

de
DRUIF?

De houdbaarheid van champagne heeft voor een groot deel te maken met welke druiven zijn gebruikt.

De meest gangbare champagne, één zonder jaartal, heeft een behoorlijke hoeveelheid pinot meunier. Dit is een behoorlijk toffe druif want hij rijpt lekker snel. Het nadeel: hij is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar champagnes zonder jaartal op de fles in elk geval niet langer dan 9 maanden, maar drink hem meteen op.

Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt dus niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren. De best houdbare champagnes zijn de prestige champagnes omdat hiervoor alleen de aller-, aller-beste druiven zijn gebruikt en de champagnes lekker lang hebben gerijpt. Sommige zijn daarom wel 10 tot 15 jaar houdbaar. 

THERE IS MORE 
to explore...

Terug in de tijd

Experimenterende monniken, ontploffende flessen, overwonnen veldslagen en koninklijke feesten. Hier de geschiedenis van champagne in een notendop.
 

Read more

Soorten champagne

Hoeveel soorten champagne zijn er? Welke soorten Moët & Chandon zijn er? Hoeveel liter zit er in de allergrootste champagnefles? Wat is het verschil tussen sec en een doux champagne? Welke drie druiven zorgen voor de ultieme combinatie? Dankzij een paar leuke weetjes, spreek je straks vloeiend Champagne.

Read more

Champagne sabreren

Het ziet er spectaculair uit om een fles te openen met een zwaard, mes of strijkijzer, maar echte liefhebbers vinden het een doodzonde: sabreren. Zo verdwijnen die kostbare bellen uit je champagne!

Read more