HOE MAAK JE 
CHAMPAGNE?

Scroll Down

HOE MAAK JE

champagne?

De druiven, het plukken, het maken, het rijpen. Champagne heeft een naam hoog te houden, dus de makers moeten voldoen aan de strengste regels. Het is een vrij arbeidsintensieve klus.

120.000 PLUKKERS

Precies honderd dagen na het uitkomen van de bloesem worden de druiven geoogst. Dit valt ergens tussen eind augustus en eind september en duurt zo’n drie weken. Dit oogsten gebeurt handmatig. Dit is een secuur en arbeidsintensief karwei: elk jaar zijn zo’n 120.000 plukkers nodig!

Tros druiven

Twee keer
geperst

Vervolgens worden de druiven twee keer geperst. Tijdens de eerste persing (de cuvée) heel voorzichtig. Er mag van 4.000 kilo druiven 2050 liter sap worden geperst. Tijdens de tweede persing wordt de druk verhoogd en wordt er nog eens 500 liter sap (taille) onttrokken. Dit sap is minder zuur en wat fruitiger. Het sap wordt in grote, roestvrijstalen tanks gepompt, en de droesem zakt naar de bodem in 10 tot 48 uur tijd. Daarna wordt het overgepompt naar vaten waarbij het sap gaat gisten en alcohol ontstaat.

Druiven in pers

TIJDELIJKE
kurk

Vervolgens worden wijnen uit verschillende jaren samengevoegd, om een zo constant mogelijke smaak en kwaliteit te krijgen. Voordat een tijdelijke kurk op de fles gaat, wordt zogenaamde liqueur de tirage toegevoegd. Dit is een mengsel van wijn, suiker en gist, waardoor de wijn gaat gisten en koolzuur ontstaat. Dit duurt zo’n zes tot acht weken. 

Wijngaard
Wijnkelder
Mensen in de wijngaard
Wijnflessen in een rek

DROOG OF zoet

Vervolgens mag de wijn rijpen. Minimaal 15 maanden, vintage champagnes zelfs drie jaar. Hoe langer de rijping, hoe fijner de bubbel en hoe complexer de champagne. Daarna worden de dode gistcellen verwijderd. De fles wordt bewaard met de hals naar beneden en elke dag gedraaid (remuage), waardoor de dode gistcellen in de hals zakken. Door de hals te bevriezen, schiet het gistpropje uit de fles (dégorgement). Tot slot wordt de fles aangevuld met liqueur de dosage. Dit is in mousserende wijn opgeloste suiker. De hoeveelheid bepaalt of het een droge of meer zoete champagne is. Vervolgens gaat de kurk op de fles en wordt deze vastgezet met een muselet, een ijzeren draadkorfje. Vervolgens wordt de fles nog enkele maanden in de kelder bewaard.

THERE IS MORE 
to explore...

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Champagne bewaren voor dat ene moment? Doodzonde! Creëer gewoon een bijzonder moment, want de meeste champagnes zijn het allerlekkerst als ze direct uit de kelder komen. Hier zijn wat praktische tips over het openen en bewaren van champagne.

Read more

Soorten champagne

Hoeveel soorten champagne zijn er? Welke soorten Moët & Chandon zijn er? Hoeveel liter zit er in de allergrootste champagnefles? Wat is het verschil tussen sec en een doux champagne? Welke drie druiven zorgen voor de ultieme combinatie? Dankzij een paar leuke weetjes, spreek je straks vloeiend Champagne.

Read more