HOREN,
ZIEN &
ZWIJGEN

Scroll Down

GEBRUIK AL JE

zintuigen

Champagne proeven doe je met al je zintuigen. Je luistert, kijkt, voelt én proeft.

Luister bij het inschenken hoe de bubbels ruisend en knetterend hun weg naar het oppervlak zoeken. Kijk naar de belletjes. Hoe fijner deze zijn, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Ook de temperatuur van de fles en het soort glas bepalen hoeveel bubbels je ziet. Kijk vervolgens naar de kleur. Hoe lichter deze is, hoe jonger de champagne. Rijpe champagne is meer goud- of abrikooskleurig. Tip: als je de wijn tegen een witte achtergrond houdt, kun je de kleur beter beoordelen.

Glas champagne

RUIK,
KIJK
 

Neem niet direct een slok, maar ruik aan de champagne. Steek je neus in het glas. Walsen (het glas bewegen) is niet nodig, want de bubbels brengen de aroma’s vanzelf naar boven. Neem langzaam een slok en laat deze door je mond rollen. Ervaar de sensatie van de bubbels. Proef je een dominante smaak of juist een heel lichte smaak? Een grove bubbel of ragfijne belletjes?

Vrouw proeft champagne

EN
proef!

Je proeft verschillende smaken. Als de champagne een tijdje in het glas zit, ontwikkelt de smaak zich. Bij elke slok proef je weer nieuwe smaken. Het begint met primaire aroma’s, zoals wit fruit en limoenbloesem van de chardonnay, kersen en viooltjes van de pinot noir en aardbeienaroma van de meunier-druif. 

De secundaire aroma’s komen van de rijping op gist. Denk aan toast, brioche en boter. Hoe langer de gisting was, hoe verfijnder deze aroma’s. Tot slot de tertiaire aroma’s die te danken zijn aan de rijping. Perzik, honing, eikenhout of kruiden. Elke champagne is uniek, wat het proeven altijd tot een feestje maakt. 

Glazen champagne
Close up van glazen champagne
Sommelier proeft

THERE IS MORE 
to explore...

Do's & donuts

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten op een rij.

Read more

Pretty pink

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht!  

Read more

Hoe maak je champagne?

De druiven, het plukken, het maken, het rijpen. Champagne heeft een naam hoog te houden, dus de makers moeten voldoen aan de strengste regels.

Read more