SOORTEN
& MATEN

Scroll Down

VAN DROOG

tot zoet

Hoeveel liter zit er in de allergrootste champagnefles? Wat is het verschil tussen sec en een doux champagne? Welke soorten champagne zijn er? En welke drie druiven zorgen voor de ultieme combinatie? Dankzij een paar leuke weetjes, spreek je straks vloeiend champagne.

 


WELKE SOORTEN CHAMPAGNE ZIJN ER?


Okay, misschien een open deur, maar niet alle bubbels zijn champagne. Alleen bubbel uit de Champagnestreek, die aan alle eisen voldoen mogen de naam champagne dragen. Champagne kunnen verschillen wat betreft de hoeveelheid suiker, de gebruike druivenrassen en de jaargang. Hieronder gaan we kort op al deze drie onderwerpen in.

 

WAT BEPAALT DE ZOETHEID?


De hoeveelheid suiker bepaalt het type champagne. Er wordt tijdens het productieproces liqueur de dosage toegevoegd. Dit is een mengsel van wijn, (riet)suiker en geselecteerde gisten. Hiermee wordt de champagne op smaak gebracht. Op het etiket lees je wat voor soort het is. De meest droge champagne is brut nature, de meest zoete is doux, de meest voorkomende is brut.


 

 WELKE DRUIVEN WORDEN ER GEBRUIKT?

 

Nee, champagne wordt niet gemaakt van de champagne-druif. De meeste champagnes worden gemaakt van een combinatie van druiven: chardonnay, pinot noir en meunier. Deze drie musketiers zorgen samen voor één topproduct, met elk hun eigen kracht. Chardonnay zorgt voor frisheid, finesse en mineraliteit, pinot noir zorgt voor body en houdbaarheid en meunier staat garant voor fruitigheid en souplesse. Champagne bestaat vaak uit een mengsel van deze drie soorten, maar er zijn ook variaties:

 • BLANC DE BLANCS

  Dit betekent letterlijk ‘wit van wit’, Het is een witte wijn die van witte druiven gemaakt wordt. Deze champagnes zijn dan ook alleen gemaakt van chardonnay-druiven. Deze champagnes zijn licht van kleur en smaak, met een hoge zuurgraad en een frisse hint van citrus of appels.
   
 • BLANC DE NOIRS

  Deze champagnes zijn gemaakt met blauwe druiven. De blanc de noirs komt niet zo vaak voor als de blanc de blancs. Een blanc des noirs is gemaakt van het sap van de blauwe pinot noir of pinot meunier, of is een blend van beide druivenrassen. Deze champagnes zijn lekker rijk en vol van karakter, met veel zwaar, donker fruit.
   
 • ROSÉ CHAMPAGNE

  Er mocht tot voor kort geen rode wijn aan witte wijn toegevoegd worden om een rosé te maken – behalve in de Champagnestreek. Voor rosé-champagne wordt er 8 tot 20% stille rode wijn toegevoegd. Zo krijgt de champagne een fijne roze blos en een typische fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten zoals frambozen en aardbeien.

 

JAAR

gangen

WAT BETEKENT HET JAARTAL OP DE FLES?


De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles staan. Om de smaak van champagne zo constant mogelijk te houden, worden champagnes van verschillende jaargangen gemengd. Deze champagnes drink je het liefst het jaar na de botteling. Champagnes mét jaartal, oftewel vintage champagnes, hebben een jaartal op de fles dat verwijst naar het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Deze champagnes zijn brut en blijven tenminste 3 jaar in de kelder om te rijpen.

Bottels

parels

Prestige champagnes zijn de ‘signature’-champagnes van een champagnehuis, oftewel: de pareltjes uit de kelder. Deze worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt en zijn dus sowieso vintage champagnes.
 

Verschillende maten flessen

Soms ben je in je eentje, soms heb je iets groots te vieren. Voor elk moment een passende maat. 
 

1,10 meter hoog


Deze jongen ken je vast van de Formule 1: de Jéroboam, de 3-literfles. Zeer geschikt om duidelijk te maken dat er iets te vieren valt. In totaal zijn er veertien verschillende formaten champagneflessen, vernoemd naar bijbelfiguren. Zo is de 18-literfles ‘Salomon’ vernoemd naar de wijze koning van het Israëlische rijk. De kleinste fles, een piccolo, bevat 200 ml, de allergrootste (een Midas) bevat maar liefst 30 liter. Hij is 1,10 meter hoog en weegt 54 kilogram. Hier schenk je zo’n 240 glazen champagne uit.
 

3 flessen champagne
3 glazen champagne
kleine flesjes champagne
Close up van champagne glas
Lunch tafel met een fles champagne

vrienden MAKEN
 

Normaal rijpt champagne op de fles, maar bij de echt grote formaten is dat lastig en bovendien gevaarlijk. Dan zou het rijpingsproces ook te lang duren. De champagne rijpt op een normale fles. Grote flessen zijn ook wat minder lang houdbaar (1-3 jaar), omdat er bij het overgieten onder druk toch wat zuurstof bij de champagne kan komen. Een magnum is trouwens het ideale formaat voor champagne. En om vrienden mee te maken.
 

THERE IS MORE 
to explore...

Drinkmomenten voor champagne

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten voor champagne op een rij.

Read more

Terug in de tijd

Experimenterende monniken, ontploffende flessen, overwonnen veldslagen en koninklijke feesten. Hier de geschiedenis van champagne in een notendop.
 

Read more

Rosé champagne

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht! Wat is het en hoe drink je het?

Read more