SOORTEN
& MATEN

Scroll Down

VAN DROOG

tot zoet

VAN DROOG TOT ZOET

De hoeveelheid suiker bepaalt het type champagne. Er wordt tijdens het productieproces liqueur de dosage toegevoegd. Dit is een mengsel van wijn, suiker en geselecteerde gisten. Hiermee wordt de champagne op smaak gebracht. Op het etiket lees je wat voor soort het is. De meest droge champagne is brut nature, de meest zoete is doux, de meest voorkomende is brut.

DRIE DRUIVEN

Nee, champagne wordt niet gemaakt van de champagne-druif. De meeste champagnes worden gemaakt van een combinatie van druiven: chardonnay, pinot noir en meunier. Deze drie musketiers zorgen samen voor één topproduct, met elk hun eigen kracht. Chardonnay zorgt voor frisheid, finesse en mineraliteit, pinot noir zorgt voor body en houdbaarheid en meunier staat garant voor fruitigheid en souplesse.

JAARTAL

De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles staan. Om de smaak van champagne zo constant mogelijk te houden, worden champagnes van verschillende jaargangen gemengd. Deze champagnes drink je het liefst het jaar na de botteling. Champagnes mét jaartal, oftewel vintage champagnes, hebben een jaartal op de fles dat verwijst naar het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Deze champagnes zijn brut en blijven tenminste 3 jaar in de kelder om te rijpen.

Bottels

parels

Prestige champagnes zijn de ‘signature’-champagnes van een champagnehuis, oftewel: de pareltjes uit de kelder. Deze worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt en zijn dus sowieso vintage champagnes.
 

Verschillende maten flessen

Soms ben je in je eentje, soms heb je iets groots te vieren. Voor elk moment een passende maat. 
 

1,10 meter hoog


Deze jongen ken je vast van de Formule 1: de Jéroboam, de 3-literfles. Zeer geschikt om duidelijk te maken dat er iets te vieren valt. In totaal zijn er veertien verschillende formaten champagneflessen, vernoemd naar bijbelfiguren. Zo is de 18-literfles ‘Salomon’ vernoemd naar de wijze koning van het Israëlische rijk. De kleinste fles, een piccolo, bevat 200 ml, de allergrootste (een Midas) bevat maar liefst 30 liter. Hij is 1,10 meter hoog en weegt 54 kilogram. Hier schenk je zo’n 240 glazen champagne uit.
 

3 flessen champagne
3 glazen champagne
kleine flesjes champagne
Close up van champagne glas
Lunch tafel met een fles champagne

vrienden MAKEN
 

Normaal rijpt champagne op de fles, maar bij de echt grote formaten is dat lastig en bovendien gevaarlijk. Dan zou het rijpingsproces ook te lang duren. De champagne rijpt op een normale fles. Grote flessen zijn ook wat minder lang houdbaar (1-3 jaar), omdat er bij het overgieten onder druk toch wat zuurstof bij de champagne kan komen. Een magnum is trouwens het ideale formaat voor champagne. En om vrienden mee te maken.
 

THERE IS MORE 
to explore...

Do's & donuts

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten op een rij.

Read more

Terug in de tijd

Experimenterende monniken, ontploffende flessen, overwonnen veldslagen en koninklijke feesten. Hier de geschiedenis van champagne in een notendop.
 

Read more

Pretty pink

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht!  

Read more