SPARKLING
NEW YEAR

Pourquoi

pas?

op het
nieuwe jaar

Dit jaar vieren we oud & nieuw thuis. Wat niet hoeft te betekenen dat je er geen feestje van kunt maken! Trek een fles bubbels open en het wordt al snel gezellig.

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot 12 uur om de fles te openen, maar dat maakt het moment wel extra feestelijk. Hopelijk heb je de oliebollen dan al wel achter de kiezen, want zoet en champagne gaan niet goed samen. Serveer beter een bitterbal. Of een sappig oestertje en wat zoute snacks.

bubbels &

ballen

Scroll Down

hoezo
CHAMPAGNE?

Waarom we champagne drinken met oud & nieuw is niet helemaal duidelijk. Het is een opeenstapeling van feiten.

Eigenlijk moeten we terug naar Ceasar die de jaartelling veranderde. Daarvoor werd door heidenen de overgang van de heftige winter naar de lekker lente al gevierd. Maar het jaar startte opeens 2 maanden eerder: op 1 januari. De Romeinen vierden deze nieuwe maand, die werd genoemd naar Janus. De god met twee gezichten: vooruit en achteruit. Oud & nieuw. Het vieren ging toen al gepaard met drankjes, maar champagne bestond nog niet.

 

Het vieren van dit nieuwe nieuwjaarsmoment verspreidde zich door heel Europa en later de hele wereld. Het werd in veel landen de gewoonte om tijdens de jaarwisseling op straat te zwerven, in de hoop dat je ergens een nieuwjaarsdrankje kreeg. Champagne was één van deze drankjes. Het ging gepaard met vuurschoten en het luiden van de kerkklokken.

Napoleon was absoluut trendsetter. Hij vierde sowieso elk hoogtepunt met champagne. Aanvankelijk was deze Franse drank vooral in zwang bij koningshuizen en adel, maar na de Industriële Revolutie gingen meer mensen de bijzondere momenten vieren met bubbels. De toen zeer kostbare champagne was natuurlijk hét uitgelezen drankje om te laten zien dat het goed gaat. En om mee te proosten op een succesvol nieuw jaar.

Inmiddels is deze bubbel-traditie overgenomen door de hele wereld. Elk land heeft natuurlijk naast champagne zijn eigen nieuwjaarstradities. Zo eet je in Spanje tijdens de jaarwisseling 12 druiven, die je wegspoelt met champagne (of eventueel cava). Bij elke klokslag één.

toast
bitterballen
coupe

goed

voornemen

Er is afgelopen jaar nog nooit zoveel champagne gedronken in Nederland. Het wordt steeds normaler om een glas champagne te bestellen. Niet alleen met oud & nieuw, maar ook op een doordeweekse donderdag. Misschien zijn dat mooie voornemens voor 2022: veel genieten, vaker iets vieren en vooral meer champagne!

Champagne op oudjaarsavond is een mooie traditie, maar je kunt het nieuwe jaar natuurlijk ook de volgende dag of de dag erna vieren. Organiseer feestelijke proostmomentjes met je allerbeste vrienden of je familie!