FOOD
& CHAMPAGNE
WAT EET JE BIJ
champagne?
FOOD & CHAMPAGNE PAIRING
Wat zo fijn is: champagne kun je dus altijd en overal drinken. Van het ontbijt tot brunch, als aperitief, bij de thee of tijdens een klassieke versierpoging in een hippe club. Maar ook bij het diner kun je dus, in plaats van dat oersaaie glas wijn, een keer een mooie champagne serveren. Vaak wordt trouwens gedacht dat het ingewikkeld is om de juiste champagne bij een gerecht te vinden, maar dat valt reuze mee! We geven je wat smakelijke combineer-tips.
HOE COMBINEER JE ETEN & CHAMPAGNE?
Om de juiste champagne te kiezen bij je eten zijn er eigenlijk maar twee spelregels. Je zoekt óf een champagne die dezelfde smaakelementen heeft als (de belangrijkste ingrediënten van) een gerecht, óf je zoekt juist een contrast op. Wat dat betreft is het net wijn. Bijvoorbeeld: bij vis met een citroensaus past champagne met veel citrustonen. Bij een gefrituurd gerecht kies je een champagne met een hogere zuurgraad, want zuur vormt een tegenhanger van vet. Let wel even op: bij het combineren is niet alleen de smaak van een gerecht belangrijk, maar ook hoe het is klaargemaakt. Een gestoomde vis is anders dan een gebakken vis met een botersaus.

VIS
tips
CHAMPAGNE & VIS
Visgerechten en schelp- en schaaldieren worden vaak met champagne geserveerd. En terecht! Maar welke champagne kies je bij welk visgerecht? Dat is de hamvraag. We geven een paar voorbeelden, dan ga je het vanzelf begrijpen. Bij sushi past bijvoorbeeld een lichtzoete champagne, zoals extra sec of sec. Bij een gefrituurd visje kun je prima een non-vintage schenken. Maak je een gerecht met gegrilde vis? Neem dan een rosé of een blanc de noirs. Bij een vis met een botersaus past een vintage of een brut, bij een licht visgerecht neem je een non-vintage of een blanc de blancs.
CHAMPAGNE & KREEFT
Kreeft en champagne is een klassieke combinatie en niet omdat beide een exclusieve uitstraling hebben. Ook smaaktechnisch is het een liefdeskoppel. Als de kreeft is gegrild of wordt geserveerd met boter, kies dan een vintage champagne. Als de kreeft is verwerkt in een salade, schenk dan een lichtere stijl. Blanc de noirs, bijvoorbeeld.

CHAMPAGNE & GARNALEN
Bij gamba's en garnalen is een extra sec erg fijn. Maar als je de garnalen, lekker jaren '70, serveert met een cocktailsaus, dan past een iets zoetere champagne er beter bij: een sec. Wat ook een goed idee is: gemarineerde garnalen met een champagne-botersaus.
CHAMPAGNE & COQUILLES
Bij coquilles past een lekker frisse champagne, bijvoorbeeld eentje met veel chardonnay. Maar als de coquilles worden gegrild of met een botersaus komen, dan kun je bijvoorbeeld een wat complexere champagne schenken, een vintage. Coquilles met champagne-saus zijn trouwens ook niet te versmaden.
CHAMPAGNE & OESTERS
Ook oesters en champagne vormen een geweldig duo. Liefst een strakdroge, lekker ziltige champagne. Bij een sappig oestertje past prima een brut champagne of blanc de blancs. Net als chablis wordt champagne ook wel 'oesterwater' genoemd. De Champagne ligt in een gebied dat vroeger zee was, dus de bodem is rijk aan mineralen. En dat past dus goed bij de oester.

RISOTTO & CHAMPAGNE
Wist je dat risotto ook lekker is met champagne? Liefst een champagne met een licht zuurtje, want dit sluit goed aan bij de romigheid van risotto. Bijvoorbeeld een Veuve Clicquot Brut. Zeker als er parmezaan in de risotto is verwerkt, is dit een top-combi. Kijk hier voor een lekker recept. Ook pasta past trouwens prima bij champagne, bijvoorbeeld met een romige paddenstoelensaus. Maar pas op: geen sauzen met tomaat, want het zuur van champagne gaat niet goed samen met tomaat!
PIZZA & CHAMPAGNE
Als we toch in Italië zijn beland: wist je dat pizza en champagne enorm goed bij elkaar passen? Bijvoorbeeld een pizza bianca, met alleen kaas, dus zonder tomaat. Het knapperige van de pizza past goed bij het crispy karakter van pizza. Pizza & champagne zijn op dit moment echt een trend. Ook chips of knapperige hapjes passen erg goed bij champagne. Zoals bitterballen! Het hoeft dus niet allemaal onbetaalbaar te zijn wat je bij champagne serveert!
KAAS
& champagne
Bij kaas gillen mensen vaak meteen: port! Maar wist je dat champagne en kaas ook perfect bij elkaar passen? Net als veel verschillende soorten champagne zijn er natuurlijk ook veel kaassoorten, dus het is wel even puzzelen. Sommige heftige kazen, zoals blauwe kaasjes, zijn echt iets te heftig voor champagne. Dan gaan de subtiele smaken van deze wijn verloren. En dat willen we natuurlijk niet. Zachte en romige kaasjes daarentegen zijn voor champagne gemaakt. Zoals brie, camembert, mozzarella, ricotta en haloumi. Kies dan wel een champagne met een wat hogere zuurgraad.
VLEES
& CHAMPAGNE
WELK VLEES BIJ WELKE CHAMPAGNE?
En vlees dan, horen we je denken? Vlees en champagne gaan niet samen? Hoho, niet zo voorbarig! Denk maar eens aan wit vlees, zoals kalf of zwezerik. Bijvoorbeeld met een roomsausje. Daarbij hoort een wat vollere, rijpere champagne. Eend gaat bijvoorbeeld erg goed samen met een rosé champagne of een blanc de noirs. Ook kip en champagne kunnen prima. Zeker met bijvoorbeeld een romige champignon- of paddenstoelensaus. Dit wordt in de Champagnestreek veel geserveerd, dus dan moet het wel goed zijn. Of wat dacht je van een lekker Bressekipje met een kruidensaus? Hier hebben we een recept, waarbij het water je in de mond stroomt.
STEAK & CHAMPAGNE?
Zelfs bij een steak kun je een glas champagne schenken. Echt waar. Kies dan alleen voor een iets complexere champagne, zoals een vintage. Dit is wel een stuk origineler dan de geijkte rode wijn. Ook cured meat (gezouten vlees) gaat prima samen met een rosé champagne of een blanc de noirs. Ook bij charcuterie kun je uitstekend champagne serveren. Maar sla de pittige charcuterie dan even over, die is te overheersend en dan speel je de champagne van het bord.
VEGETARISCH & CHAMPAGNE
Voor de iets bewuster etende mensen onder ons: vegetarisch eten en champagne kunnen ook prima door één deur. Door het zuurtje de citrusaroma's is champagne een perfecte keuze voor vega. Een non-vintage past bij veel groentegerechten, maar ook bij zoute en vette kaasjes. Ook fruit is heel geschikt voor food-pairing. Geen wonder, want veel champagnes hebben fruitachtige smaakelementen en passen wat betreft de zuurtegraad ook prima bij vruchten en bessen. Denk aan aardbeien, natuurlijk een klassieker, maar ook frambozen. Of steenvruchten, zoals perziken en abrikozen. Bij rode bessen is een rosé champagne of een blanc de noirs lekker.

WAT PAST ER (NOU) NIET BIJ CHAMPAGNE?
Dus champagne past eigenlijk overal wel bij, als het om eten gaat? Nou, dat is niet helemaal waar. De grootste 'fout' die wordt gemaakt is dat champagne wordt geserveerd bij zoetigheden. Dat ziet er misschien leuk uit, maar: doe maar niet. En zeker niet met een drogere champagne, zoals een brut of een extra sec. Als je dan zonodig champagne wilt combineren met een zoet dessert, kies dan een heel zoete champagne, zoals een demi-sec of een doux. Maar misschien is het beter om je diner af te sluiten met een hartig dessert, zoals kaas of een fruit-plateau. Dan kun je ongegeneerd een glas champagne bij je toetje doen!

soort
ZOEKT soort
We kunnen hem natuurlijk ook even omkeren. Stel voor: je hebt een champagne in huis en wilt daar wat lekkers bij serveren. Welke soort champagne hoort bij welke soort eten:
- Wat lichtere, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi en maki.
- Een brut nature of extra brut is lekker strak en ziltig, dus smeekt om een oestertje (zonder vinaigrette), sushi of ceviche
- Een brut champagne is droog, vriendelijk en heeft voldoende zuren. Heerlijk voor bij een bite, zoals een knapperige kaasstengel van bladerdeeg, een bitterbal of een blini met zalm.
- Rijpere, vollere champagnes, zoals vintages kunnen prima bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsausje (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet). Complexe champagnes kunnen gerechten aan die wat betreft smaak wat complexer zijn, oftewel wat meer ingrediënten hebben (kaviaar, sint-jakobsschelpen met truffelolie, fijn rood vlees, kazen).
- Rosé champagnes passen bij rood fruit, zwarte chocolade, canard à l’orange (dankzij de citrustonen in deze wijn) en niet te vergeten: eend.
- Demi-sec champagnes is bijzonder lekker bij foie of misschien beter, faux gras.
- Bij een blanc de blancs, die lekker fris en elegant is, past een dimsummetje, een kreeft of kipje.
- Een blanc de noirs, een wat steviger jongen met structuur en body, vraagt om vis, kalkoen, kalf of truffel.
Lees hier meer over do's & don'ts en de beste drinkmomenten.