BUBBELS

BUBBELS

BUBBELS
 

Scroll Down

Vonkelwijn

of champagne?

Heel veel landen hebben hun eigen bubbelwijn. Wat hebben ze gemeen en wat maakt champagne anders?
 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN CHAMPAGNE, CAVA EN PROSECCO?
 

In Zuid-Afrika kennen we vonkelwijn, in Spanje cava en in Italië spumante en prosecco. Wat is nou het verschil tussen deze bubbelwijnen en champagne? In je glas ziet het er misschien hetzelfde uit, maar er is een verschil in smaak, druivensoort en prijs. 


WAT IS CRÉMANT?


Champagne mag alleen uit de Champagne mag komen. Wat is wettelijk vastgelegd. Franse mousserende wijn die uit een andere regio komt, mag zich crémant noemen. Een verschil met bijvoorbeeld prosecco is dat champagne wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. De vergisting van de wijn vindt plaats in de fles. Vervolgens blijft champagne minimaal 15 maanden rijpen.


WAT IS CAVA?
 

Cava komt uit Spanje. De meeste cava's komen uit Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. De tweede vergisting vindt plaats in de fles. Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat is cava wat zoeter. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de méthode traditionelle. Cava rijpt alleen korter op de fles.  Vaak slechts negen maanden. Een groot verschil met champagne is dat cava's het beste jong gedronken kunnen worden. Ze zijn na een jaar vaak niet meer lekker. Ook wat betreft prijs zit er een groot verschil tussen champagne en cava. Cava is veel minder duur!

 

Glas champagne berg op de achtergrond

lekker
COMPLEX
 


WAT IS PROSECCO?


De smaak van prosecco is levendig, fruitig en droog. Cava heeft een subtiele smaak en heeft relatief wat meer bitter. Wil je een complexe, verfijnde bubbel? Kies dan voor champagne. Dat deze wijn wat complexer en verfijnder is dan prosecco of cava komt door het klimaat en de rijpingstijd. Door de langere rijping heeft champagne, naast frisse en fruitige smaak, ook vaak wat diepere, aardse tonen. Spumante wordt bijvoorbeeld in een tank gefermenteerd en mist daardoor de gist-aroma’s en is daardoor wat schuimiger, zoeter en jonger van smaak.


WAT IS VONKELWIJN?


De naam klinkt al vrolijk. Onder vonkelwijn vallen alle uit Zuid-Afrika afkomstige bubbelwijnen. De betere hebben, net als champagne, een tweede rijping op de fles gehad. Maar er vallen ook goedkopere bubbels onder, waarbij de belletjes kunstmatig zijn toegevoegd. Als op de fles Methode Cap Classique staat, dan heb je een betere kwaliteit te pakken. Dit is de Afrikaanse benaming voor méthode traditionelle.

5 glazen champagne worden ingeschonken
twee meiden met een glas champagne
Glas bubbels
taart en champagne

Priceless

WAAROM IS CHAMPAGNE ZO EXCLUSIEF?


Voor een goede fles champagne betaal je ook wat meer dan voor andere bubbels. Niet alleen omdat het productieproces intensief en lang is, en oogsten bijvoorbeeld met de hand gebeurt. Daarnaast is het aantal druiven schaars, omdat de dit wettelijk aan banden is gelegd. En omdat er sowieso veel meer vraag is dan aanbod. De hele wereld wil graag champagne drinken, terwijl er maar een beperkte hoeveelheid wordt gemaakt. Deze hoeveelheid hangt ook nog eens af van het weer. Als een deel van de oogst klappen krijgt door extreme vorst, worden er minder flessen gemaakt en stijgt de prijs. 
 

champagne met koffie

BUBBELS ZIJN IN

 


Prosecco werd voornamelijk in Italië gedronken, maar is afgelopen jaren ook in andere landen enorm populair geworden. Geen wonder. Het is gemakkelijk drinkbaar en ziet er feestelijk uit. Het heeft ervoor gezorgd dat de Nederlander, die bekend stond om 'doe maar een biertje, dan doe je al gek genoeg' nu wat sneller een glas bubbels drinkt. En niet meer alleen op een huwelijk of met Oud & Nieuw. Ook de Spaanse cava is afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. De grotere bekendheid van prosecco en cava heeft er voor gezorgd dat champagne populairder is dan ooit. Want als mensen écht iets te vieren hebben, dan kiezen ze steeds vaker voor een glas champagne in plaats van cava of prosecco. Mensen geven steeds bewuster geld uit. Als ze iets bestellen, dan willen ze liever iets kwalitatiefs.


CHAMPAGNEBARS


In bars, restaurants en clubs zien we steeds vaker dat je een glas champagne kunt bestellen, in plaats van een hele fles. Dit zorgt ervoor dat champagne steeds vaker als aperitief wordt gedronken. Steeds vaker kun je kiezen uit verschillende soorten champagne. De keuze is helemaal groot in speciale champagnebars. We zien dat er steeds meer champagnebars openen. Dit is een wereldwijde trend die ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen.

 

THERE IS MORE 
to explore...

Drinkmomenten voor champagne

Champagne is één van de weinige dranken die je op verschillende momenten van de dag kunt drinken. Van ’s morgens vroeg tot in de kroeg. Elk champagnemoment is als een gouden lijstje om een foto. We zetten een paar fijne drinkmomenten voor champagne op een rij.

Read more

Rosé champagne

Al bedacht in 1764, maar afgelopen jaren is rosé champagne opeens super fashionable. En terecht! Wat is het en hoe drink je het?

Read more

Champagne sabreren

Het ziet er spectaculair uit om een fles te openen met een zwaard, mes of strijkijzer, maar echte liefhebbers vinden het een doodzonde: sabreren. Zo verdwijnen die kostbare bellen uit je champagne!

Read more