Je kent het wel, je krijgt een mooie fles champagne en er doet zich maar geen moment suprême voor om deze te openen. Voordat je het weet ben je een jaar verder, kun je de champagne dan nog wel drinken? Champagne is korter houdbaar dan je denkt. Daarom alvast een goeie tip: er is geen feestelijk moment nodig om een fles champagne te openen, het is feest als je een fles champagne opent! Lees hier hoe lang je champagne kunt bewaren.

Hoe lang is champagne houdbaar?

Op een fles champagne staat geen houdbaarheidsdatum, maar dat betekent niet dat je champagne oneindig kunt bewaren. De houdbaarheid van champagne hangt af van:

  1. De kwaliteit van de druif. Champagne gemaakt van druiven uit een goed oogstjaar is langer houdbaar dan champagne gemaakt van druiven van mindere kwaliteit.
  2. Het formaat van de fles. Magnum-flessen en het meest voorkomende flesformaat (0,75 liter) zijn het best houdbaar. Grotere en kleinere flessen zijn minder goed houdbaar. Dit heeft te maken met het productieproces. Champagne van zowel een magnum als een 0,75L fles worden ‘opgevoed’  op de fles. De meeste andere flessen worden gevuld met een champagne uit een magnum ofwel een fles van 0,75L. Hierdoor komt er zuurstof in aanraking met de champagne en ontsnapt er koolzuur. Dit zorgt voor een kortere houdbaarheid. Lees meer over de verschillende formaten champagneflessen.
  3. De samenstelling. De druivenrassen; chardonnay en pinot noir druiven zijn goed houdbaar, terwijl meunier druiven minder goed houdbaar zijn. 
  4. De kurk. Deze zorgt ervoor dat er geen koolzuurgas verloren gaat. 
  5. De omstandigheden waaronder de fles bewaard wordt. Hieronder lees je hoe je champagne het beste kunt bewaren.

Hoe lang is een dichte fles champagne houdbaar?

Eén van de meest gestelde vragen: hoe lang kun je een dichte fles champagne bewaren? Champagne is ready to serve  zodra je deze koopt. De keldermeester is namelijk zo lief geweest om de champagne te rijpen in de kelders tot dat hij op dronk is. Hoeven wij dat niet meer te doen!

Over het algemeen kun je een fles champagne even lang bewaren als deze in in de kelder rijpt. Klein probleem, niet iedereen weet hoe lang een non-vintage zo om en nabij rijpt, dat verschilt ook per merk. Een goede vuistregel is om een non-vintage champagne binnen een jaar op te drinken. Bij een non-vintage champagne zullen de smaken zich ook niet verder ontwikkelen door de fles langer te bewaren. Te lang bewaren kan juist ten koste gaan van de kwaliteit en dat zou zonde zijn!

Vintage en prestige champagnes vormen de uitzondering op de regel. Maar ook hier geldt dat te lang bewaren ten koste kan gaan van de kwaliteit. Bewaar vintage champagne daarom niet langer dan vier jaar. Prestige champagnes zijn gemaakt van de beste druiven en hebben lang gerijpt en kunnen tot wel vijftien jaar bewaard worden.

In het kort:

  • Gangbare champagnes: zijn het lekkerste om binnen één jaar op te drinken.
  • Vintage champagnes: bewaar je (over het algemeen) niet langer dan vier jaar. Het is handig om als maximum termijn de helft van de jaren kelderrijping aan te houden.
  • Prestige champagnes: kunnen tot wel tien à vijftien jaar bewaard worden

Hoe lang kun je champagne bewaren na opening?

Een oude truc, veelal bekend; een zilveren lepel in een open fles champagne hangen zorgt ervoor dat je deze nog een dag kunt bewaren. Niets is minder waar! Uit onderzoek blijkt dat de bubbel wel degelijk minder wordt. Helaas is het zo, welke manier je ook kiest, dat er altijd wel een beetje CO2 verloren gaat, maar dat neemt niet weg dat je de champagne niet meer kunt drinken. Kies bijvoorbeeld voor een vacuüm wijnstopper. Daarmee kun je de fles één à twee dagen bewaren. Let op, hoe minder champagne er nog in de fles zit, des te meer bubbels je kwijt zult raken. Dit komt doordat er in de rest van de fles zuurstof zit.

Weten hoe je een fles champagne opent zonder rondvliegende kurken en gemors? Lees hier hoe je in zes stappen een fles champagne opent.

Hoe kun je champagne het beste bewaren?

De perfecte omstandigheden voor het bewaren van een fles champagne is niet in ieder huis te creëren, maar een aantal punten zijn makkelijk te realiseren. Zoals de temperatuurwisseling; houd deze constant. Daarnaast het horizontaal neerleggen van een fles, zo droogt de kurk niet uit.

Champagne houdt niet van licht. Dus als een champagne langere tijd wordt blootgesteld aan licht (uv-straling), is deze minder lang houdbaar. Dit geldt in zeer sterke mate voor champagnes in een fles van transparant glas, zoals de Ruinart Blanc de Blancs. Daarom kun je een champagne het beste bewaren in een donkere ruimte. Zorg er ook voor dat een fles niet wordt blootgesteld aan trillingen, geur en tocht.

Iets ingewikkelder te realiseren zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid. Je kunt een fles het beste bewaren in een ruimte met een constante temperatuur tussen de 10 en 12 °C en een luchtvochtigheid van ongeveer 80%. Heb je een kelder of een wijnklimaatkast? Dit zijn de beste plekken om een fles champagne te bewaren. Je wilt tenslotte dat de kwaliteit van de fles het beste blijft!

Mag je champagne in de ijskast bewaren?

Natuurlijk wil je een fles champagne op de juiste temperatuur drinken als een moment zich voordoet. Zo’n vier uur voordat je de champagne wilt drinken is het ideale moment om de fles koud te leggen. Maar, houd je aan deze vier uur en leg de fles niet langer in de ijskast dan nodig. In een gemiddelde ijskast is het zo’n 4 °C en wordt de fles blootgesteld aan trillingen door de compressor en het regelmatig openen en sluiten van de deur. Kortom, een ijskast is niet de beste plek om een fles champagne voor een langere tijd in te bewaren. Lees hier meer over the perfect serve.

Meer lezen over champagne?

Over champagne kunnen we eindeloos vertellen. Zo lees je hier hoe een fles champagne opent en ontdek je hier welk eten het beste past bij champagne.