Je zou denken dat het niet zo moeilijk is, een fles champagne openen. Toch kun je ook hierin volledig de plank misslaan. Allereerst is het ‘poppen’ van een fles niet comme-il-faut ofwel een absolute no-go. Naast dat het niet tot de (champagne)etiquette behoort, gaat er champagne verloren en dat is natuurlijk zonde. Lees hier hoe je in zes stappen een fles champagne ontkurkt. 

Zo open je een fles champagne

Volg onderstaande stappen om een fles champagne te openen:

  1. Stap 1: verwijder de folie rondom de kurk en maak het muselet (het ijzeren kapje) los door de ijzerdraadjes los te draaien. Wist je dat dit altijd zes keer draaien is?
  2. Stap 2: laat het muselet losjes over de kurk heen zitten. 
  3. Stap 3: houd de onderkant van de fles in een hoek van ongeveer 45 graden stevig vast. Ben je rechtshandig? Pak dan de fles vast met je rechterhand. Als je linkshandig bent, dan houd je de fles met je linkerhand vast. 
  4. Stap 4: pak een theedoek en plaats deze over de kurk. Houd met je vrije hand de kurk stevig vast.
  5. Stap 5: draai vervolgens de fles en niet de kurk. Houd ondertussen de kurk goed vast. 
  6. Stap 6: laat de druk in de fles de kurk langzaam uit de fles duwen. De kurk ‘zucht’ vanzelf uit de fles waarbij een harde plop uit den boze is. Time to serve!

The perfect serve

Fles geopend? Tijd om een glaasje in te schenken! Lees hier alles over de kunst van the perfect serve. Is de fles niet helemaal opgegaan en wil je de dag daarna misschien nog een glaasje? Lees hier hoe lang je champagne na opening kunt bewaren

Meer lezen over champagne?

Wist je dat de druiven in Champagne enkel met de hand mag worden geplukt? Lees hier hoe champagne wordt gemaakt.