Champagne proef je met al je zintuigen. Laat het woord ‘proeven’ je niet voor de gek houden, want champagne is een wijn die al je zintuigen prikkelt! Luisteren, kijken en ruiken, dit alles gaat vooraf aan het daadwerkelijke proeven en voelen van champagne. Keep in mind: je proeft met je hoofd en je drinkt met je hart. Lees hier hoe je in vijf stappen champagne proeft.

Stap 1: luisteren

Het geluid is hoe champagne haar entree maakt en dat begint met het openen van de fles. Als je een fles champagne op de juiste manier opent, dan zucht de kurk vanzelf uit de fles en hoor je een zachte ‘plop’. Dan, als je een glas inschenkt, hoor je hoe de bubbels hun weg zoeken naar het oppervlak, ruisend, ritselend en knetterend.

Stap 2: kijken

Kijken is het volgende zintuig dat een rol speelt in het proeven van champagne. Volg de beweging van de bubbels, de manier waarop het lijkt alsof deze constant stijgen en vervolgens openbarsten aan het oppervlak. Hoe fijner de belletjes, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. Is de champagne koud? Ook dat heeft effect op de bubbels. Hoe kouder de fles, hoe minder koolzuurgas te zien is aan het oppervlak van een glas champagne. Ook het type glas speelt mee in de ervaring van de bubbel. Lees hier meer over champagneglazen.

Vervolgens de kleur. De kleur vertelt iets over de leeftijd van de champagne. Een jonge champagne is licht van kleur (soms bijna kleurloos), terwijl een rijpe champagne meer goud- of abrikooskleurig is.

Tip: plaats een vel wit papier achter het glas zodat je de kleur extra goed kunt zien.

Stap 3: ruiken

Stop! Wachten is moeilijk, maar deze stap kan je niet overslaan. Voordat je je glas naar je mond brengt, ruik eerst door langzaam in te ademen. Eén keer goed inademen en de champagne vertelt je al wat je wil weten. Walsen in je glas is niet nodig, de bubbels die ‘barsten’ aan het oppervlak zorgen al voor genoeg aroma’s. Daarnaast is walsen niet goed voor de bubbel, deze wordt daardoor minder sterk. Afhankelijk van de druiven en de leeftijd van de champagne, staan je een aantal mooie geuren te wachten.

Stap 4: voelen

Het moment van de waarheid is daar. Breng het glas naar je mond, neem langzaam een slok. Slik de champagne niet direct door, maar laat deze door je mond ‘rollen’ en geniet van de sensatie van de barstende bubbels. Proef je een dominante smaak? Is het krachtig of juist solide of licht? Hoe is de textuur en hoe zwaar weegt de champagne op je tong? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen bij het gevoel van een slok champagne.

Stap 5: proeven

Terwijl je de champagne voelt, proef je verschillende smaken. Welke smaken kun je onderscheiden? Wat je proeft hangt onder meer af van de leeftijd van de champagne. Hoe langer het rijpingsproces, hoe complexer de smaak. Beoordeel ook de afdronk. Hoe langer de afdronk, hoe hoger de kwaliteit van de champagne.

Welke smaken kun je proeven?

De tonen die je proeft heeft je neus al verkend, enkel worden de aroma’s nu gedetailleerder. Bij het proeven kun je onderscheid maken tussen primaire, secundaire en tertiaire smaken.

Een voorbeeld van primaire aroma’s zijn limoenbloesem, wit fruit en citrus van de chardonnay, kersen, pioenrozen en viooltjes van de pinot noir en aardbeienaroma’s van de meunier. De secundaire aroma’s in champagne zijn afkomstig van rijping op gistcellen. Champagne, gemaakt volgens de méthode traditionelle, vertoont aroma’s van toast, brioche en boter. Hoe verfijnder de aroma’s, hoe meer ze duiden op een langdurige tweede gisting. De tertiaire aroma’s zijn de aroma’s die zich ontwikkelen door rijping. Zo kun je tonen van honing, perzik, kruiden en soms eikenhout proeven.

Natuurlijk varieert het scala aan aroma’s met elke blend, elke vintage en elke wijngaard. Er zijn talloze mogelijkheden voor een champagne, wat elke champagne uniek maakt als het gaat om smaak.

Meer lezen over champagne?

Champagne is korter houdbaar dan je denkt. Daarom alvast een goede tip: er is geen feestelijk moment nodig om een fles champagne te openen, het is feest als je een fles champagne opent! Lees hier hoe lang je champagne kunt bewaren.