Waarom een champagnefles openen als je ook een fles kunt sabreren? De nobele kunst van het sabreren is niet gemakkelijk, maar je kunt het leren. Het begint allemaal met een fles champagne en een sabel.

Wat is sabreren?

Het sabreren van champagne (ook wel sabrage genoemd) is een traditionele manier om een fles champagne te openen. Hierbij wordt met gebruikmaking van een champagnesabel de kop van de fles geslagen. Door de druk in de fles schiet het afgesneden glas weg zonder te splinteren. Er zal geen glas in de champagne terechtkomen, dus de champagne kan gewoon geserveerd worden.

Naar verluid schijnt de eerste fles champagne gesabreerd te zijn in Smolensk in 1812, tijdens een veldtocht van Napoleon. De Franse cavaleristen hebben hierna het sabreren tot kunst verheven. Lees meer over de geschiedenis van champagne

Wat heb je nodig om te sabreren?

Dit heb je nodig om een fles champagne te sabreren:

  • Een gekoelde fles champagne.
  • Een champagnesabel.
  • Een ruimte waar je de fles veilig kunt openen.

Sabreren doe je zo

Veiligheid staat voorop. Daarom beginnen we met een aantal tips:
Je mag alleen sabreren met echte champagne. Een champagnefles heeft namelijk altijd een gegarandeerde dikte en een bepaalde druk. Bij bijvoorbeeld een fles prosecco of cava kan hier verschil in zitten, waardoor sabreren niet verantwoord is. Daarnaast is het belangrijk dat de fles op temperatuur is.

Volg onderstaande stappen om een fles champagne te sabreren:

  1. Stap 1: zorg ervoor dat de fles champagne gekoeld is (6 graden)
  2. Stap 2: verwijder de capsule (omhulsel bij de opening -de mond- en hals van een fles) en het muselet. Verwijder ook de folie van de hals van de fles.
  3. Stap 3: pak de fles en plaats je duim in de ronde onderkant (de ziel). Laat de fles rusten op je vingers. Ben je rechtshandig? Houd de fles dan vast in je linkerhand. In je rechterhand houd je de champagnesabel vast.
  4. Stap 4: houd de fles in een hoek van 45 graden schuin omhoog en houd je arm gestrekt. Zorg ervoor dat de fles in een veilige richting wijst, om te voorkomen dat er voorwerpen sneuvelen of mensen gewond raken.
  5. Stap 5: zoek de gietnaad van de fles (de verticale naad die langs de zijkant van de fles loopt). Laat de sabel een aantal keer van beneden naar boven over de gietnaad glijden om het gevoel in de vingers te krijgen. Het is belangrijk om de sabel met het lemmet schuin op de fles te zetten, en niet helemaal plat.
  6. Stap 6: strijk nu met een krachtige, vloeiende beweging met de sabel van beneden naar boven en sla  met de sabel tegen de kop van de fles. Stop niet bij de kop van de fles, maar strek je arm helemaal uit. Gebruik niet te veel kracht. Voilà!

Heb je per se een champagnesabel nodig om champagne te sabreren?

Met een échte champagnesabel maak je natuurlijk veel indruk. Maar je kunt een fles champagne ook sabreren met andere voorwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een champagne- of wijnglas of gewoon een keukenmes gebruiken. 

Meer lezen over champagne?

Wil je nog een stapje verder gaan en écht indruk maken op je gasten? Lees hier hoe je champagne het beste kunt serveren en… hoe je een champagnetoren bouwt.