Als je champagne inschenkt voor je gasten moet het op z’n minst lijken alsof je dit één keer per week doet. Wil je dit precies volgens het boekje doen? Lees hier hoe je het perfecte glas champagne serveert.

Temperatuur

Het begint met de temperatuur. Champagne drink je koud, maar niet té koud. Als champagne te koud is, dan komt de smaak minder goed tot zijn recht. Drink je champagne te warm, dan wordt de champagne zwaar en verliest het haar finesse. Maar hoe hoort het dan wel? Voor non-vintage champagnes (zonder jaartal) ligt de ideale serveertemperatuur rond de 8 °C. Vintage champagnes mogen iets minder koel gedronken worden, namelijk tussen de 10 en 12 °C. Dan komen alle aroma’s goed tot hun recht. Nu heeft natuurlijk niet iedereen een wijnklimaatkast, dus hier lees je hoe je de juiste temperatuur kunt realiseren zonder professionele koeling.

Je kunt champagne op twee manieren op de juiste temperatuur krijgen: 

  1. In een champagnekoeler: vul een champagnekoeler met twee derde deel water en één derde deel ijs en plaats de fles champagne in de koeler. Na ongeveer dertig minuten is de champagne op temperatuur.
  2. In de ijskast: plaats de fles champagne horizontaal onderin de ijskast. Na ongeveer vier uur is de champagne op temperatuur.

Een absolute no go: champagne in de vriezer koelen of champagne in gekoelde glazen serveren.

Zet de champagneglazen klaar

Stap twee is natuurlijk niet te missen: zet de champagneglazen klaar. Geen champagneglazen in huis? Geen paniek! Ook een wijnglas volstaat.
In tegenstelling tot wat veelal gedacht wordt, is de champagneflûte (een standaard champagneglas) niet altijd het beste glas voor champagne. In een wijnglas krijgen de aroma’s meer ruimte om vrij te komen dan in een flûte. Zeker als je een langer gerijpte champagne serveert.

Schenk de champagne in

Is de champagne op temperatuur en staan je glazen klaar? Time to serve! We beginnen met een etiquettelesje; het vasthouden van de fles. Houd deze aan de bodem vast en plaats je duim in de ronde onderkant (de ziel). Dit doe je met één hand. Draai bij het inschenken het etiket naar de gast toe zodat hij of zij ziet wat er wordt ingeschonken. Dé truc bij het inschenken van champagne is het glas schuin houden, zo ontstaat er minder schuim en voorkom je dat het glas overstroomt. Geduld is een schone zaak, dus wacht tot het schuim is gezakt en schenk vervolgens verder. Schenk de glazen niet te vol, want in een te vol glas krijgen de aroma’s geen ruimte om tot hun recht te komen. Hierbij kun je de volgende vuistregels aanhouden: schenk een champagneflûte niet voller dan driekwart van het glas en schenk een tulpvormig glas tot net over de bolling. Dat laatste geldt ook als je een wijnglas gebruikt. Als de fles niet volledig op is, plaats deze dan terug in de koeler of in de ijskast. Lees hier hoe en hoe lang je een fles champagne kunt bewaren.

Een champagnetoren bouwen

Wil je indruk maken op je gasten? Bouw dan een champagnetoren! 

Dit heb je nodig om een champagnetoren van vier lagen te bouwen, die goed is voor 30 glazen:

  • Minimaal 30 identieke champagneglazen.
  • Een stevige ondergrond waar de champagnetoren op komt te staan.
  • 6 à 8 flessen champagne (standaard formaat).
  • Een vaste hand.

Zo bouw je de champagnetoren:

  1. Stap 1: plaats 16 champagneglazen in een vierkant (4 bij 4 glazen). Zet de glazen zo neer dat ze elkaar raken.
  2. Stap 2: bouw de tweede laag en plaats 9 champagneglazen in een vierkant (3 bij 3 glazen).
  3. Stap 3: ga door met bouwen tot de glazen op zijn en de toren uit vier lagen bestaat.
  4. Stap 4: open de champagne en schenk de champagne voorzichtig in. Begin bij het glas dat helemaal bovenop staat en laat de glazen langzaam overstromen. Ga door totdat alle glazen gevuld zijn.

Met een champagnetoren kun je je niet houden aan de juiste hoeveelheid in een glas, maar feestelijk is het wel! 

Meer lezen over champagne?

Wist je dat een champagne niet hoort te ‘ploppen’ als je deze opent? Lees hier hoe je champagne opent zonder dat de kurk door de kamer vliegt.