Champagneglazen: welk glas is het beste?
Wanneer je op zoek bent naar champagneglazen, kom je veelal dezelfde glazen tegen: smal, met een langwerpige kelk en op een hoog pootje. Ook wel de flûte. James Bond(gespeeld door Daniel Craig in Casino Royal) drinkt zijn champagne uit een flûte, maar Leonardo DiCaprio (in The Great Gatsby) drinkt zijn mousserende wijn uit een coupe. Zo heeft iedereen een voorkeur. Wat is nu het juiste champagneglas? Lees hier in welk glas je champagne het beste kunt serveren.

De klassieke champagneflûte

Het meest bekende glas voor champagne is de champagneflûte. Een flûte heeft een lange, smalle kelk en is gemaakt van dun glas, zodat het snel de temperatuur van de champagne aanneemt. De versmalling in een flûte is ontworpen om de bubbel langer te behouden. Hoe groter het oppervlak van een glas, hoe sneller de bubbel vermindert.

De aantrekkingskracht van een bubbel in een champagneflûte is groot: hoe meer belletjes, hoe mooier het effect. Wist je dat er, door het creëren van een oneffenheid (een krasje in het glas), een stroom van bellen ontstaat, een zogeheten ‘parelsnoer’? Nadeel van een flûte is echter dat de aroma’s weinig ruimte krijgen om vrij te komen, omdat het glas zo smal is. Zeker een rijpere champagne met een complexe smaak komt minder goed tot zijn recht in een champagneflûte. Een flûte is dan ook meer geschikt voor jonge champagnes.

De vintage champagnecoupe

We beginnen met een kort geschiedenislesje: er is een aantal mythes ontstaan over de vorm van een champagnecoupe. Deze zou geïnspireerd zijn op een borst. In werkelijkheid zijn alle verwijzingen naar de oorsprong van de champagnecoupe beslist onjuist, maar dat de geruchten aanhouden zegt iets over de gepercipieerde sexiness van de coupe. Het was tenslotte hét glas om mee gezien te worden in de jaren ’20, o.a. door Marilyn Monroe en Sophia Loren. Zoals met de beste mythen, is het idee van de borstvormige champagnecoupes blijven hangen in de tijd van nu. Zo creëerde Karl Lagerfeld in 2008 een op de borst geïnspireerde kom voor Dom Pérignon die een eerbetoon was aan Claudia Schiffer.

Het is duidelijk dat de champagnecoupe hét glas is om mee gezien te worden, enkel doet het niet veel goeds voor champagne. In de lage, brede kelk van een coupe krijgen de belletjes nauwelijks ruimte om op te stijgen naar het oppervlak. Champagne slaat dan ook snel dood in een coupe. Zonde! Niet het ideale glas om champagne uit te drinken, wel een eyecatcher!

Tulpvormige champagneglazen

Het oog wil ook wat, maar een bijzondere wijn zoals champagne verdient een glas waarbij de aroma’s en de smaak tot hun recht komen. In een tulpvormig glas, een glas met een breed uitlopende buik en mond, hebben de belletjes voldoende ruimte om naar het oppervlak te stijgen én krijgen de aroma’s meer ruimte om vrij te komen. Conclusie: we hebben een winnaar (als je de champagne op nummer één zet en niet het glas).

Kun je ook een wijnglas gebruiken?

Als je geen champagneglazen in huis hebt, dan kun je ook wijnglazen gebruiken om champagne in te serveren. Een wijnglas heeft zelfs de voorkeur van vele wijncritici. Zeker bij een rijpere champagne is een wijnglas helemaal geen gek idee. In een wijnglas krijgen de aroma’s namelijk meer ruimte om vrij te komen dan in een smalle flûte.

Samengevat

Conclusie: in welk glas kun je champagne het beste serveren? We zetten het nog even voor je op een rij:

  • Champagneflûte: geschikt voor jonge champagnes, minder geschikt voor rijpe champagnes met een complexe smaak.
  • Champagnecoupe: ziet er mooi uit, maar champagne slaat snel dood in een coupe.
  • Tulpvormig glas: zeer geschikt glas, voor zowel jonge als rijpere champagnes.

Als je geen champagneglazen in huis hebt, dan kun je ook wijnglazen gebruiken.

Nog twee tips:

  1. Was je champagneglas altijd met de hand af en met warm water en een klein druppeltje afwasmiddel.
  2. Zet je glazen niet ondersteboven in de kast, zo voorkom je een muffige geur.

Meer lezen over champagne?

Als je champagne inschenkt voor je gasten moet het minstens lijken alsof je dit één keer per week doet. Wil je dit precies volgens het boekje doen? Lees hier hoe je het perfecte glas champagne serveert.