MIMOSA

cocktail

Scroll Down

champagne &
CITRUS

Simpel kan soms heel smaakvol zijn. En zelfs chic. Deze cocktail wordt gemaakt van champagne en het sap van een citrusvrucht, meestal sinaasappelsap. Traditioneel wordt hij geserveerd bij een brunch en ook in de business-class van vliegtuigen kom je hem vaak tegen. Geen wonder. Je maakt hem in een handomdraai, maar door de champagne komt hij heel luxe over.

 

WAT IS HET RECEPT VAN EEN MIMOSA COCKTAIL?

 

Schenk het verse sinaasappelsap in een champagneflûte. Vul voorzicht aan met de champagne en zorg ervoor dat het glas niet overstroomt. Roer de cocktail voorzichtig door met een lange lepel en schenk er als laatste een theelepel Cointreau bij. Je kunt hem versieren met bijvoorbeeld een klein partje sinaasappel, of een takje mimosa, maar dit is niet noodzakelijk.

Mimosa cocktail

WAAR KOMT MIMOSA VANDAAN?

 

Deze champagne-cocktail is opvallend geel van kleur. Daar komt ook de naam vandaan. Hij is namelijk vernoemd naar de mimosa, de plant met de felgele bloemetjes. Wanneer de eerste mimosa werd gedronken is niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat hij is door een barman van het Ritz hotel in Parijs, andere bronnen noemen Buck’s Club. De hier bedachte Buck's Fizz lijkt heel erg op de mimosa. Bij deze cocktail worden alleen twee delen champagne gebruikt en één deel sinaasappelsap. 

De traditie om bubbelwijn met vruchtensap te drinken is heel oud. In Spanje wordt al eeuwen sinaasappelsap en cava gedronken, zeker in gebieden waar beide in grote hoeveelheden aanwezig zijn, zoals Valencia en Catalonië. Daar wordt ook sap van andere vruchten gebruikt, zoals appels en druiven. Er zijn verschillende variaties van de mimosa, zoals de megmosa met grapefruitsap en de soleil met ananassap. Ook is het lekker om cranberrysap te gebruiken. In plaats van sinaasappelsap kun je voor de mimosa trouwens ook bloedsinaasappelsap gebruiken. Dan wordt de kleur iets roder.

 

ALCOHOLVRIJE MIM0SA


Drink je geen alcohol? Dan kun je de mimosa prima maken met een alcoholvrije bubbel. In plaats van cointreau kun je een theelepeltje rode limonade toevoegen.
 

 

Benodigde 
ingrediënten

60ml
CHAMPAGNE
60ml
SINAASAPPELSAP
1tl
COINTREAU
partje
SINAASAPPEL
NIVEAU
eenvoudig
BEREIDINGSTIJD
5 minuten
SMAAK
fris & fruitig
LEKKER BIJ
brunch
mimosa

mi
MO
sa

WANNEER DRINK JE MIMOSA?
 

Mimosa is een typische brunch-cocktail, maar ook een ontbijt of lunch worden extra feestelijk met dit heerlijke drankje. Als je in New York gaat brunchen, dan staat hij gegarandeerd op de menukaart. Het was regisseur Alfred Hitchcock die ervoor heeft gezorgd dat hij hier mateloos populair is. Van het Engelse Koningshuis is bekend dat zij mimosa's serveerden als aperitief voor het diner.

Je kunt mimosa ook bijvoorbeeld serveren tijdens een bruiloft of als welkomstdrankje. Vanwege de kleur wordt hij vaak geserveerd tijdens de paasdagen, maar ook bij een kerstbrunch of een zomerbrunch is hij zeer geschikt. Of als je iemand verwent met een feestelijk ontbijtje op bed, dan mag hij natuurlijk ook niet ontbreken! Als je een brunchtafel extra feestelijk wilt aankleden, zorg dan voor wat takjes mimosa. Dan is het helemaal af!