Van de solodrinker tot de socialite, champagneflessen zijn er in veertien maten. De kleinste fles, een piccolo, bevat 200 milliliter, terwijl de grootste fles, een Melchizedek, maar liefst 30 liter bevat. Deze gigant is 1,10 meter en weegt 54 kilo. Dat betekent dat je er zo’n 240 glazen champagne uit kunt schenken.

Welke formaten champagneflessen zijn er?

Champagne is verkrijgbaar in flessen van 200 ml tot flessen van maar liefst 30 liter. De meest voorkomende zijn natuurlijk de fles van 0,75 liter en de magnum (latijn voor ‘groot’) van 1,5 liter. Ook de Jéroboam is geen onbekende, deze fles met een inhoud van 3 liter is een graag geziene ‘gast’ bij de Formule 1. Veel van de grotere flesformaten zijn vernoemd naar figuren uit de Bijbel. Zo was Nebukadnezar de machtigste koning van het Nieuw-Babylonische Rijk en was Salomo(n) de koning van het rijk Israël, een wijs man (het begrip salomonsoordeel is aan hem te danken). 

Alle formaten champagneflessen staan hieronder opgesomd:

Piccolo (Split, Quart) 0.1875L
Demi - Half 0.375L
Bouteille (Standaard) 0.750L
Magnum 1.5L
Jéroboam (Double-Magnum) 3L
Réhoboam 4.5L
Methusalem 6L
Salmanazar 9L
Balthazar 12L
Nebukadnezar 15L
Melchior 18L
Souverain 26L
Melchizedek 30L
formaat flessen
Champagne flessen: formaat 'Demi' tot aan 'Nebukadnezar'

Hoeveel glazen kun je uit een fles champagne schenken?

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je schenkt en wat voor glas je gebruikt, maar een goede richtlijn is als volgt: uit een standaard formaat fles (750 milliliter) kun je zes à zeven (champagne)glazen schenken. Een magnum (1,5 liter) is voldoende voor twaalf glazen. Uit een een Jéroboam (3 liter) kun je vierentwintig glazen schenken en een Nebukadnezar (15 liter) is de ultieme fles voor een feestje. Hier kunnen namelijk 120 glazen uit geschonken worden. Zo is er voor iedere gelegenheid een juiste fles. 

Magnum: de perfecte fles

The bigger, the better? Dat gaat niet op voor champagne. Het meest ideale formaat fles is namelijk de magnum, bij lange na niet de grootste fles. Bij dit formaat fles is het gistbezinksel gemakkelijker te verwijderen dan bij een standaard formaat fles. De champagne blijft daardoor langer goed. Bovendien is de verhouding lucht en champagne ideaal in een magnum-fles. Tip van de dag: mocht je twee flessen willen aanschaffen, kies dan voor een magnum. 

Men spreekt het woord ‘magnum’ nog wel eens verkeerd uit. Vandaar een korte taalles: je spreek ‘magnum’ niet uit als ‘megnum’ (zoals het ijsje), maar zoals je het schrijft (mag-num). 

Meer lezen over champagne?

Zin gekregen in een glas champagne? Lees hier hoe je een champagnefles opent en hoe je champagne het beste kunt serveren