Champagne is onlosmakelijk verbonden aan feest. Een goed glas champagne mag niet ontbreken tijdens een bijzonder moment. Maar waar komt deze ‘gouden’ bubbel eigenlijk vandaan? We nemen een duik naar de 17de eeuw waarin de champagne, die wij nu kennen, is ontstaan. Sleutelfiguur in de geschiedenis van champagne is de monnik Dom Pierre Pérignon. Hij zag het als zijn missie om de beste wijn ter wereld te maken.

Wil je meer weten over de geschiedenis en het ontstaan van de bubbel? Luister dan aflevering 1 van onze podcast: onhandige monniken en ontploffende flessen.

Wanneer werd er voor het eerst champagne gemaakt?

Champagne kent een lange geschiedenis. Franse hovelingen serveerden het drankje tijdens de vijftiende eeuw al aan buitenlandse vorsten. Oorspronkelijk is champagne zonder bubbels, pas in 1668 ontstond een nieuwe variant mét bubbels. 

Dom Pierre Pérignon: sleutelfiguur in de geschiedenis van champagne

Sleutelfiguur in het ontstaan van champagne is de Benedictijner monnik Dom Pierre Pérignon. In 1668 werd hij keldermeester aan de abdij van Hautvillers, ten zuiden van Reims. Deze abdij wordt ook wel de geboorteplaats van champagne genoemd. Dom Pierre Pérignon zag het als zijn missie om de beste wijn ter wereld te maken. De monnik slaagde erin het proces van de tweede gisting onder controle te krijgen. Tijdens dit proces (prise de mousse), waarbij de suikers worden toegevoegd en de wijn zo wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas, ontstaat de bubbel. Door de hoge druk in de fles explodeerde deze veelal. Het fenomeen was al langer bekend, alleen slaagde niemand erin de ontploffing te voorkomen. Dom Pierre Pérignon wist de druk te verlagen en ontdekte dat het vastmaken van de kurk met ijzerdraad ervoor zorgde dat de druk in de fles bleef. Ook importeerde hij flessen gemaakt van dikker glas. Zijn technieken werden uiteindelijk de aanzet tot de ‘méthode champenoise’, die tegenwoordig ‘méthode traditionelle’ wordt genoemd.

Champagne: geliefd door historische figuren

De meest wijze woorden over champagne zijn uitgesproken door niemand minder dan Napoleon Bonaparte: “Champagne! In victory one deserves it, in defeat one needs it.”

De non-vintage brut champagne Moët Impérial werd in 1869 geïntroduceerd als brut Impérial, een eervolle vernoeming naar de langdurige relatie van Moët & Chandon met de keizerlijke familie van Frankrijk, wiens trouwe klandizie het huis zoveel bekendheid had gegeven. De eerste uitgifte van de Moët Impérial cuvée viel samen met de honderdste geboortedag van Napoleon Bonaparte.

Ook Madame de Pompadour, één van de bekendste maitresses van de Franse koning Lodewijk XV, was verliefd op de mousserende wijn. Haar woorden:  “Champagne is the only drink that leaves a woman still beautiful after drinking it.”

Inmiddels is champagne uitgegroeid tot één van ‘s werelds meest populaire dranken. Santé!

Meer lezen over champagne?

Over champagne kunnen we eindeloos vertellen. Zo lees je hier hoe champagne wordt gemaakt en ontdek je hier hoe je champagne proeft.