OPEN
DIE FLES!

Scroll Down

BEWAREN?

pourquoi?

BEWAREN IS ZONDE

Af en toe duiken er flessen champagne op uit vervlogen tijden, zoals een Veuve Clicquot uit 1825. Maar dat is gelukkig een uitzondering, want champagne wordt vooral gemaakt om te drinken. Deze wijn der wijnen kun je namelijk niet oneindig bewaren. De precieze tijd hangt af van de kwaliteit van de druif, het formaat van de fles, de samenstelling, de kurk en de omstandigheden hoe hij wordt bewaard. 

Fles champagne openen

READY TO
drink!

Laten liggen is dus eigenlijk doodzonde. In principe kun je champagne meteen drinken. Hij heeft immers net zo lang in de kelder gelegen tot hij op dronk is, zoals dat heet. Drink hem het liefst binnen een jaar op. Vintage champagnes kun je wel wat langer laten liggen, maar liefst niet meer dan vier jaar. Prestige champagnes zijn gemaakt van de beste druiven en hebben langer gerijpt en kun je dus ook wat langer bewaren. Tien tot vijftien jaar.

Champagne selfie

COLD

& dark

 

 

Champagne houdt niet van licht, niet van temperatuurschommelingen, niet van trillingen en niet van tocht. Verder is het een heel gemakkelijke gast. Het liefst bewaar je champagne op een constante temperatuur tussen 10 en 12 graden in een donkere kelder met een luchtvochtigheid van 80. Maar als je geen kelder of klimaatkast hebt, zoek dan gewoon een donker, koel plekje op.

Champagne openen
Flessen champagne
Fles champagne openen
Fles champagne openen

Lepeltje = fabeltje

Als je de champagne hebt geopend, kun je hem in de koelkast nog een dagje bewaren, maar wordt de bubbel wel minder. Met een vacuüm wijnstopper nog een dagje langer, maar hoe meer champagne uit de fles is, hoe eerder de bubbel verdwijnt. Een zilveren lepeltje in de hals steken? Dat is een fabel. Gewoon snel opdrinken, als je van een fijn bubbeltje houdt.
 

THERE IS MORE 
to explore...

Terug in de tijd

Experimenterende monniken, ontploffende flessen, overwonnen veldslagen en koninklijke feesten. Hier de geschiedenis van champagne in een notendop.
 

Read more

Soorten & maten

Hoeveel liter zit er in de allergrootste champagnefles? Wat is het verschil tussen een en een doux champagne? Welke drie druiven zorgen voor de ultieme combinatie? Dankzij een paar leuke weetjes, spreek je straks vloeiend Champagne.

Read more

De kop eraf

Het ziet er spectaculair uit om een fles te openen met een zwaard, mes of strijkijzer, maar echte liefhebbers vinden het een doodzonde: sabreren.

Read more