Rosé champagne is de laatste jaren enorm populair geworden. Steeds meer champagnehuizen maken dan ook rosé champagne. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Hoe smaakt rosé champagne? En wat serveer je erbij? Lees alles over rosé champagne

Wat is rosé champagne?

Het merendeel van de champagnes is blanke champagne: champagne met een blanke kleur die varieert van bijna kleurloos (jonge champagnes) tot goud- of abrikooskleurig (rijpere champagnes). Een klein deel van de champagnes is rosé champagne: champagne met een prachtige, roze kleur. Rosé champagne wordt de laatste jaren steeds vaker gedronken. 

Hoe wordt rosé champagne gemaakt?

Kenmerkend voor rosé champagne is natuurlijk de kleur. Er zijn drie methoden om rosé champagne roze te kleuren:

  1. De uitgeperste pinot noir en/of meunier (blauwe druiven) wordt gedurende een bepaalde tijd samen met de schillen in kuipen bewaard. Het kleurloze sap wordt dan langzaam roze en uiteindelijk rood. 
  2. Het laten ‘bloeden’ van de druiven. Hierbij wordt de rosé de saignée (wat zoiets betekent als ‘roze uit bloed’) opgevangen als men de druiven zonder te persen opstapelt. 
  3. Het toevoegen van rode wijn aan blanke champagne. Deze methode om rosé champagne te maken mag alleen worden toegepast in de champagnestreek. 

Hoe smaakt rosé champagne?

[tekst]

Wanneer serveer je rosé champagne?

Rosé champagne is, net als blanke champagne, ideaal om op feestelijke momenten mee te proosten. Maar rosé champagne doet het ook goed bij de maaltijd. Rosé champagne combineert bijvoorbeeld goed met carpaccio, een frisse salade met avocado, geitenkaas en watermeloen of een licht, mediterraans gerecht. Lees meer over welk eten je het beste kunt serveren bij champagne

Meer lezen over champagne?

Over champagne kunnen we eindeloos vertellen. Zo lees je hier hoe champagne wordt gemaakt en hier ontdek je welke soorten champagne er zijn.