Champagne kennen we natuurlijk allemaal als de drank die we drinken om het nieuwe jaar in te luiden of als er iets te vieren valt. Maar wist je dat je champagne ook prima bij de maaltijd kunt serveren? Lees hier welk eten past bij champagne

Houd rekening met de soort champagne die je serveert

De belangrijkste regel bij het serveren van champagne bij de maaltijd is dat je rekening moet houden met de soort champagne die je serveert. Wil je een brut (droge) of juist een demi-sec of doux (zoete) champagne op tafel zetten? Zorg er altijd voor dat de smaken in balans zijn. Serveer bijvoorbeeld geen demi-sec of doux champagne bij een mierzoet nagerecht.

Vuistregels bij het serveren van champagne bij de maaltijd

Geef jij een etentje en wil je bij elk gerecht een bijpassend glas champagne serveren? Dan kun je de volgende vuistregels aanhouden:

  • Een jonge champagne past goed bij lichte gerechten met eenvoudige smaken.
  • Een rijpere champagne smaakt goed bij zwaardere gerechten met complexere smaken. Ook lekker bij een kaasplankje.
  • Extra brut en brut nature champagne passen goed bij zeevruchten, schaaldieren, vis met romige saus en gevogelte. Deze champagnes zijn ook zeer geschikt als aperitief. 
  • Brut champagne smaakt goed bij zeevruchten, witvis, sushi en gevogelte, zoals kip en kalkoen. Deze champagne is ook geschikt om te serveren bij het ontbijt of de brunch. 
  • Demi-sec champagne past goed bij pittige gerechten, bijvoorbeeld een kruidige curry. Ook lekker bij oliebollen! 
  • Blanc des blancs champagne doet het goed met zeevruchten en lichte maaltijden waarin groenten de hoofdrol spelen. 
  • Blanc des noirs champagne past goed bij gerechten met een sterke, uitgesproken smaak. Deze champagne is ook lekker bij een kaasplankje. 
  • Rosé champagne is lekker bij lichte, mediterraanse gerechten en salades. 

Dit zijn slechts algemene adviezen. Elke champagne smaakt weer anders. Weet je niet goed wat je het beste kunt serveren bij de fles champagne die je op het oog hebt? Laat je dan adviseren door je slijter. 

Champagne als aperitief

Je kunt er ook voor kiezen om champagne niet bij de maaltijd, maar vóór de maaltijd als aperitief te serveren. Een aperitief wekt je eetlust op en stimuleert je speekselaanmaak. Een aperitief maakt dus hongerig! Brut nature en extra brut champagnes zijn zeer geschikt als aperitief. Tip: een champagne cocktail doet het ook goed als aperitief en staat natuurlijk extra feestelijk. 

Champagne bij het dessert

Wil jij het diner sprankelend afsluiten? Kies er dan voor om champagne pas bij het dessert op tafel te zetten. Let er wel op dat je niet zoet met zoet combineert. Serveer dus geen demi-sec of doux champagne bij een mierzoet nagerecht. Wil je wel graag een zoete champagne op tafel zetten? Kies dan voor een minder zoet nagerecht. Serveer je een kaasplankje als dessert? Kies dan voor een brut champagne of een blanc des noirs champagne. 

Champagne bij het ontbijt

Wil jij iemand extra in de watten leggen? Verras diegene met een champagne-ontbijt! Kies bij het ontbijt voor een brut champagne of een brut rosé champagne. Lees hier wat je nog meer nodig hebt voor een geslaagd champagne-ontbijt.


Meer lezen over champagne?

Over champagne kunnen we eindeloos vertellen. Zo lees je hier alles over the perfect serve en hier ontdek je wat eigenlijk het verschil tussen champagne, cava en prosecco is.